Читај ми!

Како је изгледао „кафе-бар" у Помпеји

Термопилијум је латински назив за тезгу на којој се продају топли напици и храна. Житељи Помпеје су ту застајали да се окрепе. Термопилијум откривен у оквиру археолошког парка Ређо Пети, још није отворен за јавност.

Масимо Осана, директор Археолошког парка каже даје реч о необичном открићу.

„Ископавање на овом месту је почело пре две године, када смо открили само једну страну штанда, дивно осликану, са нимфом како јаше коња. Можда је та фреска била посвећена оближњој фонтани јер је термопилијум био смештен испред малог трга, једног од најлепших у Помпеји", испричао је Осана. 

Италијански археолози су пронашли и дубоке посуде од теракоте у којима су трагови хране и пића стари две хиљаде година.

Претпоставља се да их је власник држао испод тезге у кружним рупама. Предњи део штанда је украшен фрескама светлих боја, а на њима су и животиње које су се користиле за храну продавану на том штанду.

„На овој страни штанда су птице спремне да буду скуване, попут петла, или патки, као и диван пас на узици са поруком на латинском Чувај се пса", додао је Осана.

Нађени су и украшена бронзана чинија за пиће познату као патеру, керамичке посуде за прављење супе, винске флаше, амфоре и кости. Истраживање на том локалитету ће се наставити, тврде археолози.

„Могућности за анализу после овог открића су изузетне, јер смо први пут ископали цео термопилијум, а захваљујући новим технологијама можемо обавити различита истраживања. Контејнере анализирају и чисте чланови нашег интердисциплинарног тима", објаснио је Осана.

Помпеја се налази на 23 километра југоисточно од Напуља, и у њој је живело 13 хиљада људи пре вулканске ерупције Везува. Око две трећине древног града на површини од 66 хектара је откривено, али рушевине нису све до 16. века.

Организовано ископавање почело је тек 1750. године. Помпеја је једна од највећих атракција у Италији и налази се на листи светске баштине Унеска.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво