Читај ми!

Ближе смо супермасивној црној рупи, али нема разлога за панику

Ближе смо супермасивној црној рупи за две хиљаде светлосних година и крећемо се ка њој много брже него што се мислило до сада, установили јапански астрономи радећи нову мапу Млечног пута.

Као да 2020. година није била довољно „као никада до сада“, астрономи су сазнали да је Земља заправо 2.000 светлосних година ближа супермасивној црној рупи Стрелац А-звезди која се налази у центру наше галаксије Млечни пут, него што се раније мислило.

Поред тога, наш Сунчев систем јури кроз свемир брзином од седам километара у секунди брже него што су претходно израчунали научници, преноси Раша тудеј.

До нових открића дошло се захваљујући новој и попобљшаној мапи Млечног пута, која је објављена ове недеље, а заснована је на запажањима прикупљеним у јапанском астромноском пројекту који је трајао 15 година, као и на другим новооткривеним подацима.

Једна светлосна година је раздаљина од око девет и по билиона километара, те иако на први поглед ово сазнање да смо 2.000 светлосних година ближе супермасивној црној рупи Стрелац А-звезда може звучати као да нам се ближи смак света, научници наглашавају да заиста нема разлога за узбуну.

Уместо да предвиђају нашу пропаст, астрономи ће захваљујући овој новој мапи Млечног пута моћи са већим степеном прецизности да одреде положај Земље у галаксији.

Ова нова мапа Млечног пута резултат је посматрања која су забележили телескопи широм Јапана у склопу радио-астрономског пројекта ВЕРА. Установљен 2000. године име овог пројеката је скраћеница за VLBI (Very Long Baseline Interferometry) истраживање радио-астрометрије.

У овом пројекту се користи техника „интерферометрије“ која комбинује податке са више телескопа широм Јапана, стварајући изузетно оштру резолуцију од 10 микролучних секунди – другим речима, може да на површини Месеца уочи новчић.

Јапанска национална астрономска опсерваторија је открила да су њени астрономи, заједно са другим колегама, створили „карту положаја и брзине“ помоћу које су израчунали центар галаксије.

Астрономи су навели да је галактички центар удаљен 25.800 светлосних година од Земље – око 2.000 светлосних година ближе од званичне удаљености коју је до сада наводила Међународна астрономска унија од 27.700 светлосних година, установљену још 1985. године.

Израда нове мапе је астронима омогућила и да открију како Земља заправо кружи око центра Млечног пута брзином од 227 километара у секунди, а не 220 као што је било званично усвојена брзина.

Истраживачи из пројекта ВЕРА сада покушавају да направе детаљније мапе подручја у близини супермасивне црне рупе у центру Млечног пута, користећи податке са телескопа из Јапана, Јужне Кореје и Кине.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 30. нов 2020, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

Srećan Put

Ti odmah kreni .Oni jedva čekaju da im dođeš .

(понедељак, 30. нов 2020, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Bez Brige......

Netreba se plašiti od crne rupe i svemira. Oni su pitomi .
Ljudi će sami sebe uništiti .

(понедељак, 30. нов 2020, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Nadam se da bar tamo nema dr Faučija i dr Kona

Ako ih nema, kako da ubrzamo putovanje ka tamo?

(понедељак, 30. нов 2020, 09:11) - anonymous [нерегистровани]

ovo je vec trend

Neko je slobodoumno protumacio prevedeni tekst. Ne krecemo se ka centru mlecnog puta pa prema tome ni ka crnoj rupi Sag A*. Krecemo se relativnom brzinom ciji je intenzitet 7km/s veci. Trenutni pravac kretanja je verovatno blizi tangenti na krug oko centra mlecnog puta.

(понедељак, 30. нов 2020, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

eto..

ma kako da no...