Читај ми!

„Древна Сикстинска капела“ нађена у срцу амазонских прашума

У амазонској прашуми откривена је стена прекривена уметничким приказима животиња и људи, за које се верује да су стари 12 и по хиљада година.

Зид има дужину од око десет километара и археолози су га, због богатства цртежа, већ назвали „Древном Сикстинском капелом". 

Цртежи су старији од 12.000 година а истраживање је дело тима британских и колумбијских археолога који је финансирао Европски истраживачки савет.

Фасцинантни цртежи откривени су на територији националног парка „Чирибикете" у Колумбији.

На сликама се виде људске фигуре, ту су и отисци дланова, али и прикази мастодонта, изумрле животиње из породице слонова.

Верује се да су ове слике, које пружају увид у древну цивилизацију која је сада изгубљена, створили неки од првих људи који су стигли до предела Амазоније.

Археолог и истраживач Ела Ал Шамахи, рекла је да је „нови археолошки локалитет више него узбудљив" и да још није добио знавично име.

„Говоримо о хиљадама слика. Док их гледате, емоције само бујају. Биће потребне генерације истраживача да их анализирају", рекао је вођа тима професор археологије Хозе Ириалт.

Не зна се тачно која је заједница „аутор" ових уметничких дела, али се сматра да су у питању преци племена Јаномами или Кајапо.