Читај ми!

Најбоље од науке: Истражите цео програм Европске ноћи истраживача

У сасвим новом, виртуелном окружењу, Европска ноћ истраживача биће одржана вечерас широм Европе. Тридесетак градова из целе Србије припремило је узбудљив програм који је већ сада у целости доступан на сајту.

С обзиром на то да је свет ове године изненадила пандемија која је избацила из колосека наше животе, снимљен је Ковид-19 видео серијал у којем домаћи научници дају одговоре на низ актуелних питања.

Гледаоци научних серијала „Снага ума“ и „Снага живота“ моћи ће да упознају махере за маховину, сазнају како се прави чоколада будућности и опробају се у ДНK слагалици. 

Предавање о „10 брилијантних научних идеја“ одржаће се уживо, преносом у 15 часова, док ће у 16:30 почети преноса предавања „Пут око света за 60 минута“.

Из галерије Центра за промоцију науке од 17 часова уживо ће бити емитована научна минијатура „Завири испод површине“, након чега ће у 17:30 часова бити одржана занимљива радионица геолошкиња под називом „Жене стене“.

Садашњи, али и будући заљубљеници у науку, моћи ће да истраже узбудљив лабораторијски свет кроз вритуелни обилазак лабораторије Факултета за физичку хемију. Тамо их чека и низ занимљивих кућних експеримената које могу да изводе у својим домовима.

Научни тим Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ - Института од националног значаја за Републику Србију, кроз занимљиве теме инспирисане бетмобилом или пчелама, приказао је где се то наука крије свуда око нас.

ЕУ ћоше доноси разговоре са српским научницима који раде на важним пројектима европских и светских размера.

Посетиоце сајта  www.nocistrazivaca.rs очекују и бројне виртуелне шетње кроз занимљиве институције и локације широм Србије.

Забава у Наукограду 

За потребе Европске ноћи истраживача никао је прави Наукоград, виртуелни научни град који ће посетиоци моћи да истраже током ове манифестације.

Осим тога, Центар за промоцију науке припремио је и АИ/ВИ игрицу доступну за бесплатно преузимање, која на интерактиван начин истражује различите научне изазове уз обилазак локација у Београду. 

Оно што је предност овогодишње Европске ноћи истраживача, с обзиром на њен дигитални карактер, јесте то што су на сајту http://www.nocistrazivaca.rs/ доступни садржаји из више од 25 градова широм Србије.

Тако ће на сајту током целог дана бити доступне научне онлајн радионице тима из Kрагујевца, док из Ниша стиже предавање „Детоксикација организма на балкански начин“. Средњошколци из Пирота упустили су се у „Лов у мутном“, док Лесковац представља радионицу „Kристални слаткиши“.

Осим у петак, део научног програм биће представљен и у суботу, 28. новембра, а највећи део видео серијала биће доступан на Јутјуб каналима Европске ноћи истраживача и након саме манифестације.

Пријатељи и учесници манифестације

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске Уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Kири.

Овогодишња манифестација у Србији се реализује кроз три пројекта.

Пројекат SCIMFONICOM 2020 (Science in Motion for Friday Night Commotion) координише Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, а партнер на пројекту је Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Пројекат ReFocuS 3.0 (The Road to Friday of Science), чији је координатор Центар за промоцију науке, организује Европску ноћ истраживача у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ - Институтом од националног значаја за Републику Србију, са Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Kрагујевац.

Пројекат Reconnect Upgrade 20.20 (Research, Connections, Networks and Culture) води Kреативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери на овом пројекту су Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет Нови Сад, Удружење научних комуникатора - НАУKОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија Суботица.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво