Читај ми!

Хоће ли локалитет у Црној Tрави потврдити приче и легенде

На подручју махале Чука, на 1.400 метара надморске висине изнад Црне Траве и Власинског језера, налази се значајан археолошки локалитет из ранохришћанског периода. То су потврдила магнетно-геолошка истраживања. Народ га је назвао Манастириште, а прва археолошка ископавања требало би да крену наредне године.

Без теренског возила и добре кондиције тешко се долази до локалитета Манастириште. Екипа предвођена црнотравским парохом Миомиром Јефтићем имала је циљ да се на месту које је народ одувек поштовао, а које ни по чему не изгледа као нека светиња помоли.

Јер недавано презентовани резултати геолошких и магнетних истраживања Института „Милутин Миланковић“ из Београда потврдили су нагађања и показали да је овде постојала црква можда чак и насеље из ранохришћанског периода.

„Утврђено је геомагнетизмом да се олтар налази на дубини од 2,8 метара, а остали зидови се налазе на шест метара дубине“, каже протојереј Миомир Јефтић.

„Около су долине, овде смо на једној највишој тачки, где је могло да буде нека тврђава неко утврђење заједно са манастиром. Лако је за одбрану тако да верујем да је овде сигурно било нешто озбиљно“, објашњава Бошко Стефановић, професор Грађевинског факултета у Београду.

Када приче и легенде добију научну потврду 

Интересовање за овај локалитет озбиљније је пре три године покренула доктор Весна Димитријевић Срећковић.

Њен чланак у Политици о брезама као симболу светог тројства изнад којих се појавила дуга и нови историјски подаци о Црној Трави као значајном раскршћу путева, дао је подстицај и Удружењу Црнотраваца у Београду да покрене и у сваком погледу подржи почетак археолошких истраживања на овом подручју.

„Да је Црна Трава са овим Манастиром Свети Никола била метох Свете Софије Цариградске Константинопољске и то је нешто што даје једну велику тежину у том историјском и духовно религијском смислу“, истакао је Бојан Димитријевић, професор Рударско-геолошког факултета у Београду.

Митовима и легендама не треба робовати. С друге стране, када приче и легенде добију научну потврду онда то баца једно сасвим друго светло на прошлост, али и будућност једног подручја.

Манастириште у том смислу можда за Црну Траву представља прекретницу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. нов 2020, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Nije legenda nego istina

Na toj lokaciji su izorana 2 krsta, do 1974- 75 bili su u vlasnistvu porodice koja ih je nasla prilikom oranja. Tada ih je uzeo Kosta Ivanovic iz Crne Trave sa obrazlozenjem da ih uzima za muzej. Ako postoji muzej u Crnoj Travi i ako ih ima ta 2 krsta ( velicine su oko 15 cm) oni su sa navedenog lokaliteta.