Читај ми!

На Антарктику пронађен фосил птице стар 50 милиона година

Фосил откривен на Антарктику представља најстарији познати пример остатака „заиста џиновске“ групе птица сличних албатросима, која је живела у периоду након изумирања диносауруса, наводи се у научним истраживањима.

Пронађени фосил у облику зуба је фрагмент птице пелагорнитида пронађен на острву Сејмур, на Антарктику. То је најстарији познати остатак из „гигантске" групе древних птица, које су имале распон крила и до шест метара. 

Пелагорнитиди су еволуирали након што су диносауруси уништени, али никада нису достигли колосалну величину птеросауруса.

Фрагмент, који датира од пре око 50 милиона година, припадао је пелагорнитиду типа за који палеонтолози верују да је имао распон крила до шест метара.

„Нова анализа фосила откривених осамдесетих година прошлог века, сугерише да су пелагорнитиди еволуирали и да су имали џиновска тела, а летели су над јужним океанима Земље", тврде у Студији, стручњаци са Калифорнијског универзитета у Берклију, Природњачког музеја Сан Диега и Кинеске академије наука у Пекингу.

Важан фрагмент је првобитно пронађен на острву Сејмур на Антарктику када је и каталогизован, навели су научници.

Даља студија открила је да је фосил сачуван у старијој геолошкој формацији него што се раније мислило, што је довело до ревизије његове старости са 40 милиона, на 50 милиона година.

број коментара 0 Пошаљи коментар