Читај ми!

Мачва је била једна од житница Римског царства

Део античког пољопривредног алата који је пронађен у Подрињу изложен је у шабачком Народном музеју.

Прво рало од дрвета настало је 6.000 година пре нове ере. Најпре су га вукли људи а затим волови и магарци. Злато и вино Римљанима је стизало из Француске, челик и ћилибар из Германије, а жито из Доње Паноније, провинције којој су припадале Мачва и Поцерина.

„Оно што је занимљиво за пољопривредни алат јесте чињеница да се он током времена није много променио, значи од тренутка када је настао до данашњег дана задржао је скоро исти изглед и функцију. Међу најзначајнијим предметима овде које можемо видети су свакако делови рала, гределница, цртало и раоник. Цртало, које се сматра римским проналаском, јесте заправо савременија врста рала која представља претечу данашњег плуга и врло се тешко налази на античким локалитетима у нашој земљи, можда их има само неколико, а два таква примерка се налазе у Народном музеју у Шапцу“, напомиње Гордана Ковић, ауторка изложбе „Антички пољопривредни алат Подриња“.

У Римском царству, виле рустике су биле пољска имања. Осим кућа за становање, имале су и објекте за чување хране и стоке и смештај робова.

Од I до IV века у Мачви их је због близине Сирмијума, било много.

„Једна таква вила рустика је откривена на локалитету Авлија у селу Клење у Мачви. Оно што је занимљиво, приликом њеног истраживања смо пронашли пуно керамичких посуда које указују на типично римски начин исхране. Суштина је била у сосу који су правили од једне врсте укисељене рибе и он је био основ све могуће хране, увек се додавао и поврћу и месу“, објашњава ауторка изложбе.

Римљани су усавршавали агротехнику, поштовали смену култура на истим површинама, наводњавали их, анализирали земљиште.

Цицерон је говорио да од свих занимања које обезбеђују добитак ниједно није боље од пољопривреде.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара