Читај ми!

Човек у неолиту у Грчкој живео у пећини, гајио житарице и имао пса

Недавна анализа 43 скелета из неолитског периода, који су пронађени у пећини Теопетра у Тесалији, као и остатака биљака и животиња, показала је да су се заједнице које су ту некада живеле углавном храниле житарицама, да су ловили веће и мање животиње, као и да су имали припитомљене животиње, укључујући псе.

Археолози који су почели са ископавањем у пећини пре 34 године наводе да су анализе показале да њено порекло датира од пре најмање 130.000 година. 

Откривени су знаци који указују на то је коришћена за становање током читавог каменог доба, од пре 130.000 година, кроз неолитски период, до око 6.500 до 4.000 година пре нове ере, када су заједнице почеле да у све већем броју живе изван пећине.

Пећина се налази у плодној регији Тесалији, 300 метара изнад нивоа мора, у близини реке Пиниос.

Улаз у пећину је висок три метра, а широк 17 метара, због чега у њој има доста светла.

Сматра се да је пећина напуштена због ерозије водом или због тога што су заједнице које су у њој живеле почеле да граде станишта на отвореном, преноси АНА.

Заједнице које су у пећини живеле током млађег каменог доба претежно су се храниле житарицама, а узгајале су јечам, маслине, сочиво и дивље крушке, између осталог.

Такође су се у мањој мери храниле и месом, углавном од припитомљених оваца и коза. Оне су такође држале стоку, свиње, као и пса.

Становници пећине су правили накит, а пронађени су и остаци пчелињег воска.

У пећини је пронађено и пет гробова, два из старијег каменог доба и три из средњег каменог доба.

Скелети пронађени у гробовима су из подврсте хомо сапијенс сапијенс, а анализе пронађених алата из каменог доба указују на то да су у пећини живели и неандерталци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи