У Мексику пронађене кости 200 мамута, старе око 15 хиљада година

Током радова на изградњи новог аеродрома Санта Лусија на 50 километара од Сиудад Мексика, нађени су остаци 200 мамута старих више од 15 хиљада година.

Мексички палеонтолози верују да је место где су нађени остаци било велико гробље мамута из тог доба. Надају се и да их је највише било концентрисано управо ту, на обалама древног корита језера Јалтокан.

Те животиње су биле како привучене амбијентом тако и ухваћене у клопку, у мочварном земљишту. То би могло помоћи да се реши загонетка њиховог изненадног нестанка.

"Ово место је било попут раја, али се ту и земљиште спуштало, било је пуно блата и припадало је језеру Јалтокан. Мамути би одлазили предалеко, а онда нису могли да се извуку из муља. Ту би их чекала спора смрт. Били су плен месождера и људи", истакао је водећи археолог Рубен Манцанила.

Слично гробље мамута већ је нађено у близини града Тултепека, недалеко од Сиудад Мексика. Тамо је откривено 14 њихових скелета. Како каже мексички археолог пре око 24 хиљада година крда мамута су дошла до места близу данашње престонице Мексика, а велико пространство пуно траве и језера их је привукло да ту и остану. 

"Ово откриће је од велике важности за мексичке истраживаче који учествују у овим ископавањима. До сада нисмо знали како су мамути изумрли, јер су у другим деловима света доживели еволуцију, посталиазијски или афрички мамути. Овде ипак немамо његовог директног потомка", рекао је Хесус Канторал, вођа археолошке мисије.

Када ископавања буду завршена овај локалитет би могао представљати конкуренцију сличним местима у Сједињеним Државама и у Сибиру са највише нађених остатака мамута.

"Постоји слично место Ранчо ла Бреа код Лос Анђелеса, затим на Аљасци, где су нађени остаци мамума. Много их је и у Латинској Америци а ово место би могло постати једно од
најважнијих на континенту", истакао је Рубен Манцанила.

Када буде завршен аеродром код мексичке престонице у главној згради је предвиђена изложба остатака мамума у минијатурном музеју, најавили су мексички археолози.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара