У Мексику пронађене кости 200 мамута, старе око 15 хиљада година

Током радова на изградњи новог аеродрома Санта Лусија на 50 километара од Сиудад Мексика, нађени су остаци 200 мамута старих више од 15 хиљада година.

Мексички палеонтолози верују да је место где су нађени остаци било велико гробље мамута из тог доба. Надају се и да их је највише било концентрисано управо ту, на обалама древног корита језера Јалтокан.

Те животиње су биле како привучене амбијентом тако и ухваћене у клопку, у мочварном земљишту. То би могло помоћи да се реши загонетка њиховог изненадног нестанка.

"Ово место је било попут раја, али се ту и земљиште спуштало, било је пуно блата и припадало је језеру Јалтокан. Мамути би одлазили предалеко, а онда нису могли да се извуку из муља. Ту би их чекала спора смрт. Били су плен месождера и људи", истакао је водећи археолог Рубен Манцанила.

Слично гробље мамута већ је нађено у близини града Тултепека, недалеко од Сиудад Мексика. Тамо је откривено 14 њихових скелета. Како каже мексички археолог пре око 24 хиљада година крда мамута су дошла до места близу данашње престонице Мексика, а велико пространство пуно траве и језера их је привукло да ту и остану. 

"Ово откриће је од велике важности за мексичке истраживаче који учествују у овим ископавањима. До сада нисмо знали како су мамути изумрли, јер су у другим деловима света доживели еволуцију, посталиазијски или афрички мамути. Овде ипак немамо његовог директног потомка", рекао је Хесус Канторал, вођа археолошке мисије.

Када ископавања буду завршена овај локалитет би могао представљати конкуренцију сличним местима у Сједињеним Државама и у Сибиру са највише нађених остатака мамута.

"Постоји слично место Ранчо ла Бреа код Лос Анђелеса, затим на Аљасци, где су нађени остаци мамума. Много их је и у Латинској Америци а ово место би могло постати једно од
најважнијих на континенту", истакао је Рубен Манцанила.

Када буде завршен аеродром код мексичке престонице у главној згради је предвиђена изложба остатака мамума у минијатурном музеју, најавили су мексички археолози.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. сеп 2020, 10:32) - DAN [нерегистровани]

Ne samo mamuti

Kako su sa američkog kontinenta nestali i konji koji su evoluciju doživeli baš na tom kontinentu, izgleda baš na budućem Divljem zapadu. Pored toga, imamo niz drugih velikih sisara koji su nestali ali imaju neke potomke van američkog kontinenta !