Лоше вести за колонију на Месецу – радијација 200 пута већа него на Земљи

Док многе земље планирају нове мисије на Месец у овој деценији, неке од њих са људском посадом, једна од највећих опасности за астронауте биће суочавање са свемирском радијацијом, која може да узрокује бројне здравствене проблеме, од катаракти па до канцера и неуродегенеративних болести.

Упркос томе што су мисије Аполо током 60-их и 70-их година доказале да је безбедно за људе да проведу неколико дана на површини Месеца, Наса није мерила тачни ниво радијације који би помогао научницима да израчунају колико тачно би посаде могле да остану.

То питање разрешио је кинеско-немачки тим, објавивши у часопису Сајенс адвенсес (Science Advances) резултате експеримента који је спровела кинеска свемирска сонда „Чанге 4“ 2019. године.

„Радијација на Месецу је између два и три пута већа него на Међународној свемирској станици“, написао је коаутор Роберт Вимер Швајнгрубер, астрофизичар на Универзитету у Килу.

Појаснио је да то ограничава људе да могу на површини нашег сателита да проведу највише два месеца, када се урачуна и ниво зрачења који ће људи претрпети током једнонедељног лета на Месец и истог периода повратка на Земљу.

Постоји неколико извора зрачења: галактички космички зраци, спорадични соларни догађаји (попут Сунчевих бакљи) и неутронски и гама-зраци.

Ниво радијације мерен је у еквивалентним дозама, које се изражавају у сивертима.

Две стотине пута веће зрачење него на површини Земље

Међународни тиме утврдио је да ниво радијације на Месецу износи 1.369 микросиверта по дану, што је око 2,6 пута више него на Међународној свемирској станици.

Разлог за то јесте што је МСС делимично заштићена Земљином магнетосфером, која одбија већи део радијације из свемира.

Земљина атмосфера још више штити људе на тлу, али што се више пењемо у висину, изложеност радијацији све је већа.

„Ниво радијације који смо измерили на Месеци је око 200 пута већи него на површини Земље и 5 до 10 пута већи него на лету од Њујорка до Франкфурта“, истакао је Вимер Швајнгрубер.

Подземна грађевина једино решење

Научници су такође израчунали да би подземна грађевина покривена са најмање 50 центиметара дебелим слојем лунарног земљишта била довољна да заштити будуће посаде на истраживачкој станици на Месеци.

Била би потребна и дубља одаја покривена са десет метара воде, која би заштитила посаде од повремених соларних олуја, које могу да узрокују драстичан скок нивоа радијације.

Између мисија Аполо 16 и 17, Сунчева бакља изазвала је високо зрачење које је могло да узрокује радијацијску болест, повраћање, па чак и смрт астронаута да су се нашли у свемиру тада.

Таква одаја морала би да буде приступачна јер би сви у станици морали до ње да могу да дођу брзо, односно у року од 30 минута, колико би сателити за детектовање омогућили.

Наса планира да мисијом Артемида поново стави људе на Месец, постоје планови и за успостављање трајнијег присуства.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво