Лоше вести за колонију на Месецу – радијација 200 пута већа него на Земљи

Док многе земље планирају нове мисије на Месец у овој деценији, неке од њих са људском посадом, једна од највећих опасности за астронауте биће суочавање са свемирском радијацијом, која може да узрокује бројне здравствене проблеме, од катаракти па до канцера и неуродегенеративних болести.

Упркос томе што су мисије Аполо током 60-их и 70-их година доказале да је безбедно за људе да проведу неколико дана на површини Месеца, Наса није мерила тачни ниво радијације који би помогао научницима да израчунају колико тачно би посаде могле да остану.

То питање разрешио је кинеско-немачки тим, објавивши у часопису Сајенс адвенсес (Science Advances) резултате експеримента који је спровела кинеска свемирска сонда „Чанге 4“ 2019. године.

„Радијација на Месецу је између два и три пута већа него на Међународној свемирској станици“, написао је коаутор Роберт Вимер Швајнгрубер, астрофизичар на Универзитету у Килу.

Појаснио је да то ограничава људе да могу на површини нашег сателита да проведу највише два месеца, када се урачуна и ниво зрачења који ће људи претрпети током једнонедељног лета на Месец и истог периода повратка на Земљу.

Постоји неколико извора зрачења: галактички космички зраци, спорадични соларни догађаји (попут Сунчевих бакљи) и неутронски и гама-зраци.

Ниво радијације мерен је у еквивалентним дозама, које се изражавају у сивертима.

Две стотине пута веће зрачење него на површини Земље

Међународни тиме утврдио је да ниво радијације на Месецу износи 1.369 микросиверта по дану, што је око 2,6 пута више него на Међународној свемирској станици.

Разлог за то јесте што је МСС делимично заштићена Земљином магнетосфером, која одбија већи део радијације из свемира.

Земљина атмосфера још више штити људе на тлу, али што се више пењемо у висину, изложеност радијацији све је већа.

„Ниво радијације који смо измерили на Месеци је око 200 пута већи него на површини Земље и 5 до 10 пута већи него на лету од Њујорка до Франкфурта“, истакао је Вимер Швајнгрубер.

Подземна грађевина једино решење

Научници су такође израчунали да би подземна грађевина покривена са најмање 50 центиметара дебелим слојем лунарног земљишта била довољна да заштити будуће посаде на истраживачкој станици на Месеци.

Била би потребна и дубља одаја покривена са десет метара воде, која би заштитила посаде од повремених соларних олуја, које могу да узрокују драстичан скок нивоа радијације.

Између мисија Аполо 16 и 17, Сунчева бакља изазвала је високо зрачење које је могло да узрокује радијацијску болест, повраћање, па чак и смрт астронаута да су се нашли у свемиру тада.

Таква одаја морала би да буде приступачна јер би сви у станици морали до ње да могу да дођу брзо, односно у року од 30 минута, колико би сателити за детектовање омогућили.

Наса планира да мисијом Артемида поново стави људе на Месец, постоје планови и за успостављање трајнијег присуства.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 29. сеп 2020, 16:24) - Milijana [нерегистровани]

Srbija u EU

Veliko hvala na podršci koju Kanada pruža evropskom putu Srbije!!!! A Srbija će nastaviti sa preduzimanjem reformi sa ciljem pridruživanja EU.

(уторак, 29. сеп 2020, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

izabrani

Lažu.Da ne bi mogli obični ljudi da idu.

(уторак, 29. сеп 2020, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

Zavisi

Sve zavisi kako će programer da odluči .

(уторак, 29. сеп 2020, 12:31) - глас разума [нерегистровани]

Људска раса није предвиђена за друге светове

Ни на овом нашем једном свету не умемо да живимо у миру и радости, и њега уништавамо бесомучно, тако да је добро што не можемо дуго боравити на другим местима осим на земљи. Похлепни и бахати безобразници би то одмах искористили да наметну неко своје коначно решење!

(уторак, 29. сеп 2020, 09:37) - Cronos [нерегистровани]

Radijacija i prašina...

Ovo nije vest, odavno se zna da su radijacija i lunarna prašina najveći problem budućih misija.

(понедељак, 28. сеп 2020, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Daleko je mesec

Neke stvari moraju da sacekaju. Cela planeta je zatvorena zbog virusa a mi bi baze na mesecu. Prvo srediti stanje na zemlji. Ima vremena za istrazivanje svemira. Ostavimo nesto i za buduce generacije. Nazalost kako vidim svet vise brine o medjusobnom unistenju. Pohlepa ce nas unistiti

(понедељак, 28. сеп 2020, 01:22) - anonymous [нерегистровани]

Svemir 1999

Ne secam se da je komandant Kenig sa Meseceve baze Alfa imao neke probleme sa radijacijom, a skladistio je sav radioaktivni otpad sa Zemlje. Bolje da naucnici to malo preracunaju ponovo. Da nisu mozda pogresili?

(недеља, 27. сеп 2020, 22:41) - Bauštelav [нерегистровани]

Odgovor

Zo ću ja sa svojim Crnotravcima čas posla.

(недеља, 27. сеп 2020, 17:13) - Огњен [нерегистровани]

Па најбоље ...

Најбоље би било онда да нађу неку пећину и да је још додатно бетонирају, изолују, ако баш хоће тамо да праве базу и ако им се то исплати.

(недеља, 27. сеп 2020, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Jeste

Zračenje je štetno ali uništava viruse znoj i bubuljice .