Читај ми!

Живот откривен на Венери?

Потрага за животом ван Земље највећим делом је фокусирана на нашег црвеног комшију, због чега су предузети велики напори да се на површини Марса открије присуство воде и знаци живота. Сада су, међутим, научници пронашли изненађујући знак живота на неочекиваном месту.

Научници са Института за технологију у Масачусетсу (МИТ) и Универзитета у Кардифу приметили су присуство живота у облацима наше комшинице – Венере.

Иако нису пронашли директан доказ живих организама, посматрањем су потврдили присуство хемијској једињења повезаног са присуством живих организама.

У облацима Венере, јединој средини те планете која би могла да подржи живот, утврђено је присуство фосфина, а откриће и анализе су објављени у часопису Nature Astronomy.

Астрономи, предвођени Џејн Гривес са Универзитета у Кардифу, открили су у атмосфери Венере спектрални отисак фосфина, а научници са МИТ-а су показали да уколико је тај отровни гас откривен на стеновитој планети, то може да значи само једну ствар – присуство живих организама.

Истраживачи су откриће направили користећи телескоп „Џејмс Клерк Максвел“ на Хавајима и опсерваторију АЛМА у Чилеу.

Фосфин = живот?

Стручњаци са МИТ су спровели низ анализа да би утврдили да ли је још нешто осим живих организама могло да произведе фосфин у атмосфери Венере, али на основу великог броја сценарија које су спровели, тим је закључио да не постоји друго објашњење.

„Веома је тешко доказати супротно. Сада ће астрономи размишљати о начинима по којима би објаснили фосфин без живота. Сваки покушај је добродошао јер ми не знамо за могуће небиолошке процесе на Венери који би произвели фосфин“, објашњава Клара Соуза-Силва са МИТ.

То значи да је за овакво откриће одговоран или живот или неки други физичко-хемијски процес који се не очекује да може да се одигра на стеновитим планетама, додаје коаутор истраживања Јануш Петковски.

Небиолошки процес добијања фосфина једино је до сада примећен у турбулентној атмосфери Јупитера, али научници истичу да је за такав начин добијања фосфина потребна огромна енергија, коју могу да произведу џиновске олује гасних џинова попут Јупитера.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 15. сеп 2020, 16:57) - Dvostruki očevidac NLO! [нерегистровани]

Kako su naivni vaši komentari!

NLO su milijardama godina daleko ispred nas!-Nikad ih nećemo ugostiti, a ni oni nas!

(уторак, 15. сеп 2020, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

@E sad...

Обожавам вашу логику: "Не знам, дакле, не постоји"

(уторак, 15. сеп 2020, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Naucna aktivnost

Ma blizi se kraj godine, treba ko fol nesto raditi i obezbediti subvencije i budžet za sledecu godinu.

(уторак, 15. сеп 2020, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

Тако је

Планете не постоје, земља је равна и нико никад није нити ће ићи изван земље!

(уторак, 15. сеп 2020, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Venerotres

Tresla se gora rodio se miš.

(уторак, 15. сеп 2020, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

ma ne verujm im nista , oni znaju sta ima tamo na toj planeti,to serviraju svetu da bi opravdali toliki novac sto se ulaze u njih i njihove projekte a inace mi nikad necemo znati sta zaista ima tamo gore, mogu da nam sipaju ugalj u naftaru i dsa pricaju sta hoce,onda price o nekakvim crnim rupama, niti ih ko vidi niti ko ima ikakav dokaz ali kao pre neki dan objavljuju dve crne rupe prozdiru jedna drugu , ma daj bre mani me...

(понедељак, 14. сеп 2020, 23:53) - anonymous [нерегистровани]

Oh, nee

Samo da ovo ne čuje Elon Musk, pobrkaće mu one planove sa Marsom.

(понедељак, 14. сеп 2020, 20:53) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Jeste divno tamo.