Читај ми!

Живот откривен на Венери?

Потрага за животом ван Земље највећим делом је фокусирана на нашег црвеног комшију, због чега су предузети велики напори да се на површини Марса открије присуство воде и знаци живота. Сада су, међутим, научници пронашли изненађујући знак живота на неочекиваном месту.

Научници са Института за технологију у Масачусетсу (МИТ) и Универзитета у Кардифу приметили су присуство живота у облацима наше комшинице – Венере.

Иако нису пронашли директан доказ живих организама, посматрањем су потврдили присуство хемијској једињења повезаног са присуством живих организама.

У облацима Венере, јединој средини те планете која би могла да подржи живот, утврђено је присуство фосфина, а откриће и анализе су објављени у часопису Nature Astronomy.

Астрономи, предвођени Џејн Гривес са Универзитета у Кардифу, открили су у атмосфери Венере спектрални отисак фосфина, а научници са МИТ-а су показали да уколико је тај отровни гас откривен на стеновитој планети, то може да значи само једну ствар – присуство живих организама.

Истраживачи су откриће направили користећи телескоп „Џејмс Клерк Максвел“ на Хавајима и опсерваторију АЛМА у Чилеу.

Фосфин = живот?

Стручњаци са МИТ су спровели низ анализа да би утврдили да ли је још нешто осим живих организама могло да произведе фосфин у атмосфери Венере, али на основу великог броја сценарија које су спровели, тим је закључио да не постоји друго објашњење.

„Веома је тешко доказати супротно. Сада ће астрономи размишљати о начинима по којима би објаснили фосфин без живота. Сваки покушај је добродошао јер ми не знамо за могуће небиолошке процесе на Венери који би произвели фосфин“, објашњава Клара Соуза-Силва са МИТ.

То значи да је за овакво откриће одговоран или живот или неки други физичко-хемијски процес који се не очекује да може да се одигра на стеновитим планетама, додаје коаутор истраживања Јануш Петковски.

Небиолошки процес добијања фосфина једино је до сада примећен у турбулентној атмосфери Јупитера, али научници истичу да је за такав начин добијања фосфина потребна огромна енергија, коју могу да произведу џиновске олује гасних џинова попут Јупитера.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво