Како захваљујући експлозијама звезда имамо довољно калцијума у костима

Ретке експлозије звезда произвеле су половину калцијума у свемиру, укључујући калцијум који се налази у нашим зубима и костима, наводи се у новој студији.

Јединствене експлозије „супернова богатих калцијумом", и даље су мистерија у научном свету. Али недавно истраживање омогућило је први прави поглед у последње месеце живота оваквих звезда и њихових експлозија. 

Истраживачи су недавно детектовали SN 2019EXK, на 55 милиона светлосних година од Земље, која је емитовала највише калцијума у односу на све забележене јединствене експлозивне астрофизичке догађаје те врсте.

„Посматрајући шта се са овом звездом десило у последњем месецу пре него што је стигла до критичног, бурног краја, завирили смо у раније неистражен терен", рекао је Вин Џејкобсон Галан са „Саутвест" универзитета у Илиноису који је водио студију.

Џоел Шепард је приметио SN 2019EXK док је посматрао спиралну галаксију Месије 100, која се налази на 55 милиона светлосних година од наше планете.

Светли прасак се појавио као наранџаста тачка, што га је навело да догађај пријави истраживачима. У анализи су учествовали научници из различитих држава.

Звезде иначе ослобађају калцијум, али само мала количина настаје током њиховог сагоревања.

Ипак, супернове богате калцијумом, с друге стране, стварају огромне количине калцијума у року од свега неколико секунди.

Рафаела Маргути, виша ауторка студије и доцент физике и астрономије са факултета Вајнберг рекла је да „супернове, стремећи равнотежи са околином, ослобађају енергију и да је управо емисија калцијума ефикасан начин да се то постигне".

Тим научника је утврдио да је SN 2019EXK произвео највише калцијума икада уоченог у догађају те врсте.

Иначе, телескоп Хабл „завирио" је у ову галаксију у којој се десила експлозија пре 25 година, али то је било пре експлозије и није регистровао догађај.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво