Виртуелни летњи „Дечји научни парк“ као „Наука у комшилуку“

Центар за промоцију науке, од данас до 7. августа, организује виртуелни „Дечји научни камп (ДНK)“. И ове године влада велико интересовање за научне авантуре чији ће резултати бити представљени уживо на Инстаграму ЦПН-а, у петак (7. августа), у 18 часова.

На овогодишњем виртуелном „ДНК“ учествоваће деца из целе наше земље, али и из неколико иностраних земаља.

Програм је предвиђен првенствено за децу основношколског узраста, од завршеног првог до завршеног осмог разреда, али је отворен и за заинтересоване истраживаче до 18 година.

Виртуелни формат, осмишљен у условима пандемије, омогућио је да први пут број учесника није ограничен - на адресу Центра за промоцију науке пристигло је чак 377 пријава деце од 6 до 18 година из свих крајева Србије, али и из Бањалуке, Приједора, Подгорице, Берана, Вашингтона, са Малте, из Беча, итд.

Услов за учешће на овој манифестацији је љубав према науци и истраживањy, а од техничких услова неопходан је уређај са приступом интернету, као и друштвеним мрежама, те платформама које се користе током кампа (Вајбер, Инстаграм, Зум).

Тема овог лета је „Наука у комшилуку“. Задаци су подељени у четири тематске целине: Небо изнад комшилука, Птице мог комшилука, Биљке у мом комшилуку и Историјат мог комшилука.

Учесници свакога дана имају прилику да се упусте у малу научну авантуру на различиту интересантну тему.

Сваки од пет дана кампа почиње јутарњим виртуелним окупљањем током којег учесници разговарају са стручњацима о теми дана и задацима.

Учесници потом добијају истраживачки траг до задатка, који ће водити до изненађења, тј. новог открића о непосредном окружењу у ком живе.

Сваки дан ови истраживачки задаци упућују децу у потрагу за новим знањима, у сопственом стану, на тераси или у најближем паркићу (у том случају је важно да млађа деца имају пратњу одраслих).

Током потраге учесници све време комуницирају путем групног чета, размењују идеје, траже одговоре на питања, деле снимке, фотографије и аудио записе прикупљених података.

Учесници „ДНK“ проучаваће теме из области астрономије, анализирити дневно и ноћно небо, затим биологију и посматрање птице из нашег комшилука и прављење појилица за њих, а истраживаће и биљни свет који расте у комшилуку.

Све време, на овај начин, они ће откривати и бележити историју свог комшилука правим научним методама! Kроз ову истраживачку „ДНK“ авантуру учесници стижу до нових сазнања и о науци и о свом непосредном окружењу.

Поподне последњег дана (у петак, у 18 часова) резервисано је за програм уживо на Инстаграму, током кога ће деца моћи да се укључе видео позивом и заједници научних ентузијаста на мрежама представе своја открића и закључке. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво