Најпознатији непознати диносаурус из доба јуре

У филму Стивена Спилберга, „Парк из доба јуре" из 1993. године, филмски лик погледао је смрти у очи када се сусрео са дилофосаурусом.

Не виши од човека, радознали диносаурус претвара се у праву опасност када му се на врату рашире две "кресте" (лепезасте израслине) и почне да шишти и пљује отров у човека. Дилофосаурус, у оваквом издању, као из ове сцене, постао је икона поп-културе, осим што се испоставило да прави предатор из доба јуре није баш изгледао попут оног у филму.

„За дилофосауруса кажем да је најпознатији непознати диносаурус", каже Адам Марш, палеонтолог из Националног парка Петрифајд форест у Аризони, који је водио свеобухватно поновно истраживање овог диносауруса, чији су резултати објављени у часопису Journal of Paleontology, а преноси National Geographic. Упркос томе што је откривена пре 80 година, ова врста диносауруса била је слабо истражена.

Нова анализа укључила је два претходно неистражена узорка фосила из Аризоне, што сада пружа јаснију слику о томе како је дилофосаурус изгледао док је шетао земљом. Испоставило се да уместо малог диносауруса који се ослањао на трикове попут отрова и крести које искачу из врата, како би ухватио свој плен, дилофосаурус био моћан грабљивац и једна од највећих копнених животиња у Северној Америци током раног периода јуре који је трајао од 201 до 174 милиона година. „Много је већи од онога како га доживаљавају људи који су гледали Парк из доба јуре", каже Марш.

Марш је провео седам година проучавајућу сваки од три најкомплетнија скелета дилофосауруса, која су у власништву народа Навахо, а налазе се у просторијама Универзитета Беркли.

Такође, испитао је и два до сада не истражена примерка која су такође пронађена на земљи Навахо народа пре две деценије, а сада се налазе на Унверзитету Тексас где о њима води рачуна палеонтолог Тимоти Роуви, коаутор новог истраживања и Маршов саветник.

Ранија истраживања о дилофосаурусу сугерисала су да је имао слабе чељусти и крхке "кресте" на врату - нешто за шта Марш верује да је била инспирација Мајклу Крајтону за књигу, по којој је Спилберг касније снимио филм.

Нови фосили су делови задњих ногу и скелета који нису били познати у ранијим истраживањума, попут делова лобање и карлице. Кости показују да је дилофосаурус имао јаке чељусти. Био је дугачак 6 метара, што је отприлике половина дужине тираносаурус рекса, а био је тежак три четвртине тоне, што значи да је са лакоћом могао да савлада велики плен.

„Дилофосаурус је очигледно грађен као макро предатор", каже Марш. „То је животиња великог тела која је створена да једе друге животиње".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво