Стигле фотографије, „Соларни орбитер“ пришао Сунцу ближе него ико икада

„Соларни орбитер“, сонда заједничке свемирске мисије Насе и Европскe агенције за истраживање свемира, послао је фотографије Сунца које су снимљене са мање раздаљине него што је то икада пре учињено.

Са удаљености од нешто мање од 77 милиона километара „Соларни орбитер“ фотографисао је нашу звезду.

Летелица коју су у фебруару у свемир послале заједно Европска и Америчка агенција за истраживање свемира, примакла Сунцу у јуну и средином месеца направила је снимке крећући се  путањом која се налази унутар орбита Венере и Меркура. 

„Фотографије које имамо су снимци Сунца са најмање удаљености који су икада снимљени. Верујемо да ће ове фотографије омогућити научницима да комплетирају списак атмосферских слојева Сунца“, истакла је Холи Гилберт, чланица Насиног тима стручњака задуженог за мисију „Соларног орбитера“.

Њен колега из европског тима, Данијел Милер, каже да је мало ко очекивао да ће оваквог успеха бити у раној фази мисије и то у условима пандемије.

Центар Европске агенције за свемирске операције у Дармштату, одакле се изводи европски део мисије, био је затворен због коронавируса више од недељу дана. Након тога у центру је људство сведено на минимум да би се избегло ширење заразе, док остали раде од куће.

Орбитер се све време примицао Сунцу да би се 15. јуна нашао на удаљености мањој од 77 милиона километара, а свих 10 инструмената на летелици за бележење фотографија и података било је укључено.

На снимцима се на површини Сунца могу видети ситни бљескови названи „логорским ватрама“, а још није јасно шта би та појава требало да представља.

Једно од могућих објашњења види их као „нанобљескове“, експлозије које помажу загревање спољне атмосфере Сунца.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара