Полинежани предухитрили Колумба за најмање 200 година

До 1200. године Полинежани су постали велики морепловци, препловивши 7.000 километара у свим правцима широм Тихог океана. У својим посебним кануима, водиле су их звезде, промене струја ветрова, путање миграторних птица, светлеће колоније планктона и позиције звезда.

Населили су острва од Новог Зеланда до Ускршњег острва. Природно се намеће питање: Да ли су ови врхунски морепловци стигли и до Јужне Америке? Јесу – показала су нова геномска истраживања узорака више од 800 Полинежана и домородачког становништва Америке.

Нова студија потврдила је раније доказе да су се негде, највероватније на северној обали Јужне Америке, две групе народа сусреле и мешале доста времена пре него што су Европљани стигли.

„Ово је веома узбудљиво истраживање“, каже Ларс Ферен Шмиц, антролог и генетичар са Универзитета у Калифорнији. Проширивање истраживања генома на острвске популације западно од Ускршњег острва је оно „што је недостајало у читавој слагалици“.

Ранији докази контакта између два дела света укључују и слатки кромпир, који је домаћа сорта првобитно узгајана на Андима, али је проширен широм Полинезије стотинама година пре него што су Европљани дошли.

Испитивање генома 27 модерних људи са Ускршњег острва 2014. године утврдило је да је становништво водило делимично порекло од америчког домородачког становништва између 1300. и 1500. године.

Оно што је делимично бацило сумњу јесте испитивање 2017. године генома пет становника Ускршњег острва, које није показало никакво порекло од америчког домородачког становништва.

Међутим, популациони генетичар Андрес Морено-Естрада и антрополошкиња Карла Сандовал из мексичке Националне лабораторије за генетику и биодиверзитет прикупили су узорке генома 166 становника Ускршњег острва 2014. године, а током наредних година их поредили са геномским анализама 188 Полинежана са 16 других острва широм Пацифика.

Морено-Естрада и Сандовал и њихов тим утврдили су људи са свих острва имају и полинежанско и европско порекло, што показује колонијалну прошлост. Открили су такође и мањи удео генетског материјала америчких домородаца, и то код становника острва Палисера, Маркезас, Мангарева и Ускршњег острва.

Поредећи секвенце са геномима људи из 15 домородачких групација са пацифичке обале Латинске Америке, истраживачи су утврдили да највише сличности деле са народом Зену, колумбијским домороцима, наводи се у студији објављеној у часопису Нејчер (Nature).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво