Откривени остаци праисторијског делфина-убице

Истраживачи су открили фосиле џиновског делфина који је био дугачак око пет метара. Живео је пре 25 милиона година и био је врхунски предатор.

Научници су дали детаљан опис првог пронађеног, готово комплетног костура изумрле врсте делфина, откривеног на територији Јужне Каролинеу САД.

Делфин, латинског имена (ancilorhiza linkedemani), живео је током периода Олигоцена пре око 25 милиона година и користио се подводним звучним таласима за хватање плена.

Фосилни докази, укључујући делове лобање и зубе, као и кичмени стуб, откривају да је овај велики делфин био "предатор на врху" у тадашњој заједници.

"Јасно је да је ово страшно створење ловило крупан плен захваљујући својим посебним зубима у вилици", навели су научници.

"Изненадио нас је степен до којег китови и делфини могу да се промене и прилагоде ситуацији", рекао је др Роберт Бешенкер са колеџа у Чарлстону у Јужној Каролини.

Као пример прилагођавања навели су промене у сужавању репног дела, и промене костура. То им је омогућило да буду врхунски ловци.

Научници сматрају да је делфин чији су остаци нађени, био мајсторски ловац попут китова убојица, који је био способан да се храни и ситним и великим пленом.

Тренутни налази, детаљно објављени у часопису Карент бајолоџи, откривају да је "делфин у ланцу исхране био немилосрдни специјалиста у лову".

"У томе им је помагала њихова величина, јаки мишићи, оштри зуби и моћан угриз који је омогућавао да ефикасније пробијају месо плена", рекао је др. Бешенкер.

Готово комплетан скелет делфина убице пронашао је деведесетих година Марк Хавенштајн, палеонтолог, током радова због планиране изградње једног стамбеног блока у Јужној Каролини.

Поклоњен је убрзо Природњачком историјском музеју у Чарлстону, како би се даље проучавао.

Иначе, сматра се да је ова врста опасног делфина изумрла пре око 23 милиона година. У Чарлстону у Јужној Каролини, често се проналазе јединствени и неуобичајени фосили и остаци раних врста делфина и китова из периода Олигоцена.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво