Археолози радаром открили читав древни римски град под земљом

Први пут у историји археолози су помоћу радарских таласа који пробијају тло успели да мапирају читав римски град под земљом. Прелиминарна мапа Фалери Новија, древног римског града око 50 километара северно од Рима, направљена је у потпуности од података добијених новим радаром.

Стручњаци мапу називају „прелиминарном“ јер није људски могуће обрадити 28 милијарди података прикупљених током снимања, објаснио је за Гизмодо Мартин Милет, коаутор студије и археолог са Универзитета у Кембриџу.

Мукотрпним и педантним снимањем, истаживачи су документовали локације зграда, споменика, улица, пролаза, чак и цеви за води – све то, а да ниједном нису узели пијук или лопату.

Осим тога, успели су да документују и претходно непознате архитектонске особености, што им је омогућило да прате промене у структури града током времена.

Ново истраживање објављено је у научном часопису Антиквити (Antiquity).

Фалери Нови је добро познат археолозима из историјских списа. Први пут се помиње 241. године пре нове ер, а био је насељен све до Средњег века, када је коначно око 700. године напуштен.

За потребе снимања, Милет и његове колеге користиле су теренско возило да вуче приколицу са радаром. Научници су скенирали сваких 12,5 центиметара терена укупне површине 30 хектара.

Фалери Нови је изабран за локацију тестирања нове технологије, јер терен није обрасао шумом или покривен новим грађевинама. Додатан разлог је зато што је локалитет заштићен законом.

„Чак и да није заштићен законом, било би немогуће извршити откопавање на оваквом нивоу“, каже Милет, додајући да је за откопавања Помпеје било потребно скоро 200 година.

Помоћу новог радара, археолози су утврдили постојање купатила, пијаце, два храма на периферији, позоришта на отвореном, бројне атријуме домова и продавнице.

Открили су и велики споменик сачињен од две структуре које гледају једна на другу у таквој грађевинској конфигурацији која није виђена нигде у древном Риму.

„Изузетно је импресивно видети овакав ниво архитектонских детаља на читавом локалитету“, истиче Милет.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара