Ситне људске јетре узгојене у лабораторији успешно пресађене у пацове

Научници су успешло трансплантирали функционалне минијатурне јетре у пацове, након што су их узгојили у лабораторији из репрограмираних људских ћелија коже.

Експеримент, којим су животиње добиле функционалне јетре, могао би да буде први корак у решавању проблема отказивања јетре, од којег годишње у свету умре стотине хиљада људи.

Упркос томе што и даље има много посла да се уради пре него што оваква техника почне да се примењује на људима, амерички стручњаци наводе да ће овај концепт помоћи у тражењу будућих алтернатива код пресађивања јетре.

Још један позитиван исход из овог истраживања могло би да буде коришћење новог приступа у привременом појачавању функције јетре код пацијената, што би им продужило живот и купило време док чекају на доноре.

„Дугорочни циљ нам је да створимо органе који ће потпуно заменито потребу за њиховим донирањем. Ипак, у блиској будућности, техника би могла да се користи као могућност да се премости време до трансплантације“, истакао је патолог Алехандро Сото Гутерез са Универзитета у Питсбургу.

Да би узгојили минијетре, научници су узели људске ћелије коже и пребацили их у плурипотентне матичне ћелије, из којих може да се узгоји било какав тип ћелија.

број коментара 0 Пошаљи коментар