Поводом трећег Међународног дана светлости објављен је јавни конкурс за визуелне уметнике

Поводом прославе трећег Међународног дана светлости, љубитељи светлости ће имати прилику да учествују и прате програм у онлајн форматима, 29. и 30. маја 2020. године, који ће обухватати дечје радионице, дела из визуелне уметности, књижевне садржаје и конференције на тему различитих аспеката светлости. Програм је намењен свима.

Након веома успешно организоване Међународне године светлости и светлосних технологија, 2015. године, у чијем обележавању је учествовало 147 земаља света, а међу којима се бројним активностима и програмима истакла и Србија, УНЕСKО је усвојио Међународни дан светлости који ће се обележавати једном годишње.

Проглашењем на 39. седници Генералне конференције УНЕСKО-а, од 7. до 22. новембра 2017. године, први Међународни дан светлости одржан је 16. маја 2018. године.

16. мај је одабран како би се обележила годишњица првог емитовања ласерског зрака помоћу рубинског кристала (који се десио 1960. године).

Ласери су трансформисали друштво путем здравствене заштите и интернета, а ласерска наука је међународно препозната у преко 20 Нобелових награда. Међутим, Међународни дан светлости није посвећен само истраживањима и примени светлости у науци.

Сврха Међународног дана светлости је да обезбеди годишњи фокус на светлост и уважавање њене улоге у животима грађана света како у областима науке, медицине, комуникације и енергије, тако и у сферама културе, образовања и одрживог развоја.

Разуђена тема светлости ће омогућити многим различитим секторима друштва широм света да учествују у активностима како би се у овој сфери подигла свест о науци и технологији, уметности и култури.

У току прве две године, поред званичне прославе одржане у Народној Библиотеци Србије у Београду, у организацији МДС Националног координационог комитета, преко 10 000 љубитеља светлости од 7 до 77 година имали су прилику да учествују у организованим активностима широм Србије.

Конкурс „Види светлост" , Дечје радионице и Зум онлајн конференција

У склопу #МDS2020 под називом „Види Светлост“, Национални координациони комитет Међународног дана светлости објавио је јавни конкурс за визуелне уметнике, и отворени позив за писмене радове и онлајн конференције.

Радионице за малишане могу да се организују у склопу школске наставе или у кућној атмосфери са родитељима, које ће омогућити извођење светлосних чаролија у кућној варијанти.

Дискусију на овогодишње теме моћи ћете да чујете на онлајн Зоом скупу који ће уживо бити емитован на њиховим друштвеним мрежама у петак 29. маја у 18 часова. Своја виђења даће стручњаци из различитих области наука и уметности. Прецизни начин приступања биће назначен наредних дана.

Заинтересовани могу посетити сајт Међународног дана светлости  http://www.dansvetlosti.rs/ и сазнати све информације у вези са пријавом на конкурс, радионицу и конференцију, као и о програму Међународног дана светлости 2020. 

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара