Добијен први протеин за домаћи тест на антитела на нови коронавирус

Хемијски факултет испоручиће сутра Институту за примену нуклеарне енергије прву количину рекомбинантних протеина новог коронавируса, који ће бити један од главних састојака за домаћи тест за одређивања присуства антитела на САРС-КоВ-2.

Стручњаци са Хемијског факултета развили су технологију за добијање једног од рекомбинантних протеина новог коронавируса, који је главни кандидат за серолошки тест тренутно у развоју на катедри за биохемију, истиче проф. др Тања Ћирковић Величковић.

Други кандидат је, како каже, на путу да буде развијен и у наредним данима или недељама ће бити овладано технологијом добијања другог антигена.

Тест омогућава детекцију присуства антитела у крви особе, односно помаже лекарима да утврде да ли је организам тренутно изложен или је некад био изложен специфичном инфективном агенсу, у овом случају новом коронавирусу.

За сада је добијен један милиграм, јер је за веће количине потребно уложити више рада и проширити капацитете, као и набавити полазне материјале које у овом тренутку немамо.

„Ми смо са Клиничким центром потписали уговор о научној и технолошкој сарадњи и аплицирали смо за један велики пројекат преко СЗО, одакле очекујемо да ће доћи један део средстава да бисмо могли да наставимо своје активности. Такође, Влада Србије и Министарство науке су обећали помоћ“, каже Ћирковић Величковићева.

Према њеним речима, рокови су јако кратки, о чему најбоље сведочи чињеница да је читав пројекат прокренут пре неколико недеља, а данас је добијен и први протеин.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мај 2020, 16:13) - inž [нерегистровани]

a zar

A zar nije dovoljna Đoković svta vodica kao polazni materijal? Ili samo molitva?

(уторак, 19. мај 2020, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka cast, ovako bi trebali da se ponasamo u mnogim sferama.. ne da uvozimo sve.

(уторак, 19. мај 2020, 10:47) - Dušan [нерегистровани]

Na muci se poznaju junaci

Kad smo u problemu svi se okrenemo ka institutima, fakultetima i naučnicima u koje nismo ulagali decenijama. Samo pogledajte zgradu hemijskog fakulteta i biće vam jasno. Kada bismo samo delić novca uložen u npr fudbal usmerili ka naučnicima bili bismo daleko spremniji za ovakve situacije.