Домаћи стручњаци конструисали електрични бицикл који мери загађеност ваздуха

Инспирисани великим загађењем ваздуха које мучи Србију већ неко време, домаћи стручњаци који се баве производњом електричног бицикла дошли су на идеју да дизајнирају један такав који има могућност мерења нивоа загађења у ваздуху.

Реч је о моделу електричног бицикла „Ефекто“ који је сада могуће набавити са уређајем за спољно очитавање загађења ваздуха.

Електрични бицикл не загађује ваздух, а мери његов ниво загађености. Са овим електричним бициклом је могуће знати у сваком тренутку актулено стање загађености ваздуха, у било ком делу града, било где на улици или у окружењу у ком се вози бицикл.

Загађеност се мери са више кључних параметара, у покрету и док стоји. Све информације кориснику су доступне преко паметног телефона или рачунара, све време.

За свега пар динара потрошње струје, овај бицикл може да пређе раздаљину од 100 км и погодан је за широку примену.

„На овај начин желели смо да утичемо на свест возача бицикала о важности чистог ваздуха и да им пружимо могућност у виду стално доступних информација о квалитету ваздуха који удишу док се возе“, изјавио је Милан Манојловић испред компаније „Е прајм“.

Било да се возе кроз градске гужве или се пењу на Авалу, или се возе неким планинским венцем, бициклисти сада имају прилику да у сваком тренутку знају колико квалитетан ваздух удишу.

„То се зове одговорно понашање и са наше и са њихове стране. Верујемо да ће овај модел електричног бицикла бити широко прихваћен баш због те чињенице да поред свих предности које доноси нуди и један здравији поглед на живот“, каже Милан.

Електрични бицикли су веома популарни не само за рекреацију и уживање у вожњи, већ и као доставна возила, нпр. за испоруку хране од стране ресторана, пицерија и различитих угоститељских објеката.

Њихова предност је висок степен искоришћености енергије, 0% емисије штетног зрачења, лако одржавање и могућност једноставног паркирања. 

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара