Пирамиде

Пирамиде, увек изгледају другачије, када би биле направљене од стакла, светлуцале би и подсећале би на драго камење. Заправо, драго камење се и бруси у облику неких пирамида да би се преламало и одбијало светло на све стране.

Стари Египћани су правили гробнице у облику џиновских пирамида. Многи научници су то испитивали и нису нашли праве одговоре. Зна се да су пирамиде један од најстабилнијих геометријских облика, да се са њих лако слива вода, а постоје и неке друге необичне особине.

Ако направимо пирамиду од било ког материјала у облику Кеопсове пирамиде, наравно много мањих димензија, и ставимо у њу храну, она ће остати много дуже свежа него ван ње. Зато су египатски фараони желели да после своје смрти буду сахрањени у пирамидама заједно са својим драгоценостима и храном, како би она дуже трајала у њиховом загробном животу, у који су веровали. Кровови кућа и шатори се из истог разлога праве у облику пирамида, јер је то најбољи начин за добро одводњавање и стабилност.

Основа пирамиде може да буде квадрат, троугао, трапез, шестоугао,.. Док су бочне стране увек троуглови. Тетрапак је специјалан случај једне тростране пирамиде код које су све ивице исте и зато су све три стране једнаке основи, па када се расклопи имамо четири једнака једнакостранична троугла. Због та четири троугла, ову пирамиду зовемо тетраедар.

Врх пирамиде је њена највиша тачка, а висина је најкраће растојање од врха до равни у којој лежи основа.

Када се пирамиде расклопе, добијамо различите мреже, неке изгледају као лепезе, неке као звезде(када је основа у њиховој средини). Пирамиде код којих је основа правилан многоугао а бочне стране исти једнакокраки троуглови, називају се праве правилне пирамиде.

Свака пирамида се састоји од омотача-M и основе-B, а омотач се састоји од троуглова. Ако се израчунају површине свих делова и сабере, добићемо површину пирамиде.

P= B+M

Да бисмо израчунали запремину пирамиде, морамо знати површину основе-B пирамиде и висину пирамиде. Односно, запремина пирамиде је денака трећини производа базе и висине.

V=(B*H)/3

Још мало занимљивости везаних за пирамиду. Верује се да облик египатских пирамида представља праисконску хумку од које је, по веровању Египћана настала земља. Такође се мисли да њихов облик представља сунчеве зраке, и пирамидама су често давана имена која су била у вези са сјајем сунца. Већина пирамида била је обложена углачаним, бљештећим белим кречњаком, да би им дала сјајан изглед кад се посматрају из даљине.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи