Вратили биолошки сат ћелија 114-годишњакиње на нулу

Научници су први пут успели да репрограмирају матичне ћелије 114-годишње жене, чиме се надају да ће допринети напорима у борби против старења.

Након што су из њеног узорка крви прво трансформисали ћелије у индуковане плурипотентне матичне ћелије, истраживачи су онда њих претворили у мезенхималне матичне ћелије, које помажу у одржавању и поправљању разлитих ткива, од коштаног и хрскавичавог до масног.

„Покушали смо да одговоримо на велико питање: Да ли можемо да репрограмирамо оволико старе ћелије“, каже биолог за матичне ћелије Еван Снајдер са медицонско-истраживачког института Санфорд Барнам Превис у Калифорнији.

„Показали смо да то може да буде учињено и имамо снажно ново оруђе у проналажењу гена и других фактора који успоравају процес старења“, објаснио је Снајдер, чија је студија објављена у часопису Biochemical and Biophysical Research Communications.

Матичне ћелије се понекад називају „ћелијским камењем из Розете“, јер омогућавају проучавање болести, канцера, старења и регенерације на начине на које то раније није било могуће.

Највреднији тип су ембрионалне матичне ћелије, али се до њих не може лако доћи због бројних етичких питања. Срећом, соматске ћелије, односно матичне ћелије одраслих људи, могу да се пронађу код било ког човека.

Наука има начин да ове матичне ћелије генетски репрограмира у индуковане плурипотентне матичне ћелије, које су скоро потентне као и ембрионалне.

Све до сада, међутим, није било познато до којег старосног узраста је матичне ћелије могуће репрограмирати. Нека истраживања показала су да матичне ћелије из старијих људи није могуће репрограмирати, али су протеклих година научници успели да то учине са ћелијама људи старијим од 100 година.

Враћање биолошког часовника

Али шта је са онима који су „уболи“ још већу генетску лутрију, шта је са онима преко 110 година старости?

На читавом свету, тренутно живи 28 особа са више од 110 година. Сам њихов број отежава проучавање због ограниченог узорка.

Ипак, стручњаци су до сада открили да су људи који су доживели толико дубоку старост показали имунитет на уобичајене хроничне болести повезане са протоком времена, попут Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

„Зашто неки људи старе толико споро. Са том мишљу смо кренули истраживање“, каже Снајдер.

Да би то урадили, тим је репрограмирао лимфобласте три донора: 114 година старе жене, особе старости 43 године и осмогодишњег детета.

Ћелије 114 година старе жене су се са истом лакоћом као и ћелије других донора претвориле у индуковане плурипотентне матичне ћелије. Не само то, теломери (заштитне секвенце ДНК које стоје на крају хромозоме и смањују се са старењем) су се такође ресетовали на "младалачки ниво".

Упркос томе што се ресетовање теломера код ћелија 114-годишњакиње није дешавало тако често као код ћелија других донора (око трећину пута), аутори истичу да су успели да у студији постигну оно што би могло да се упореди са враћањем казаљки биолошког сата са 114 година на нулу.

„Ови подаци показују да екстремна старост није апсолутна баријере у репрограмирању ћелија и подмлађивању теломера“, навели су аутори.

Надају се да ће истраживање омогућити да се боље разуме како екстремно стари људи живе толико дуго и изузетно су отпорни на дегенеративне болести.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво