Да ли је могуће трајно оштећење плућа као последица Ковида-19?

Досадашња сазнања научника показују да код пацијената који су имали тежи облик болести Ковид-19 може да дође до трајног оштећења плућа.

Бројеви буде наду: оздравило је више од 80.000 оболелих од плућне болести Ковид-19 јер су имали само благе симптоме или су добијали квалитетну медицинску негу.

Но засад има релативно мало информација о томе како се осећају након оздрављења. Неки од њих с олакшањем причају о томе како су физички, али и психички, преживели то раздобље: лечење симптома, мучну неизвесност, исцрпљујућу фазу изолације.

Потпуно оздрављење?

Идућих месеци ће се показати јесу ли код појединих пацијената који су оздравили остале и нежељене последице. У фокусу су пре свега плућа. Будући да нови SARS-CoV-2 пре свега напада дисајне путеве, заражене особе са средње јаким или јаким симптомима пате од сувог кашља, имају проблеме с дисањем или чак упалу плућа.

Лекари у Хонгконгу су код неких пацијената након оздрављења утврдили смањену плућну функцију и трајно отежано дисање. Они су, додуше, прегледали само релативно малу групу оболелих.

„Код појединих пацијената би плућна функција након оздрављења могла бити смањена за око 20 до 30 одсто“, каже Овен Цанг Так Јин, медицински директор Центра за заразне болести у болници „Принцеза Маргарет“ у Хонгконгу. „Они тешко дишу када мало брже ходају.“

Помоћу рачунарске томографије код појединих пацијената је утврђена замућеност која упућује на оштећење плућа. Спознаје из Хонгконга потврђују ранија истраживања из Вухана – у једној студији су научници универзитетске болнице у Вухану анализирали 140 снимака плућа пацијената оболелих од коронавируса и код свих су утврдили замућеност.

Фиброза плућа

Даље претраге код особа које су преболеле Ковид-19 сада треба да покажу јесу ли развиле фиброзу плућа, код које долази до упале плућног везивног ткива. То онда доводи до умножавања плућног везивног ткива између плућних мехурића и околних крвних судова.

Због тога кисеоник теже долази до крвних судова, плућа постају крута, дисање површинско и убрзано. Последице су сметње при дисању, отежано дисање, суви кашаљ и смањена физичка кондиција, тако да чак и свакодневне радње проузрокују тешкоће.

Познато је да плућна фиброза оставља трајне ожиљке на плућном ткиву. Но напредовање болести је могуће успорити и понекад чак и зауставити ако се на време открије.

Оболели стичу имунитет?

Већина стручњака је уверена у то да су особе које су преболеле заразу стекле специфичну отпорност организма према тој болести. Имуносистем за време инфекције ствара баш она антитела која уништавају узрочника.

То важи и за оне који су имали само слабе или чак никакве симптоме. Упркос томе, њихов имуносистем је реаговао на узрочника болести и створио одговарајућа антитела. Зато је врло вероватно да код њих неће доћи до поновне инфекције коронавирусом.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара