У Виминацијуму откривен брод из Римског царства

Археолошки парк Виминацијум код Костолца, стално открива нове тајне. Последње откриће су бродови из римског периода.

Тражећи угаљ, багери на површинском копу Дрмно код Костолца, испод седам метара земље и песка пронашли су бродове. Багериста и инжењер, одмах су позвали археологе из оближњег Виминацијума.

"За сада укупно три пловила. Један је овај већи брод и два мања чамца, моноксила, али, с обзиром на то да се даље прати тај потез реке, можда тог старог тока Дунава или неког његовог канала, Дунавца, не сумњамо да ће налаза бити и даље", рекао је археолог Илија Данковић.

Највећи брод дуг је око 15 метара, има дрвену конструкцију, ојачану металним клиновима. Археолози сматрају да је изграђен у време процвата Виминацијума, пре око 1600 година.

"Дакле, овде на Виминацијуму је била чувена Класис флавиа, лука са бродовима, и ето нама те прилике да истражимо неке од тих бродова, од моноксила, од свих дивних ствари који су тамо нестале и остале затрпане у глини пре неких 1600 година", истакао је др Момир Кораћ, директр Археолошког института САНУ.

Због напредовања површинског копа, брод и два чамца биће измештени у археолошки парк Виминацијум. Тамо ће се обавити њихова конзервација, после које ће бити изложени јавности. Иначе, Ахеолошки парк Виминацијум затворен је за туристе због епидемије ковида-19.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. мар 2020, 12:30) - Platipus [нерегистровани]

Nisam sumnjao

Rimsko carstvo, nisam ni sumnjao da može biti što drugo! Pre njih ništa nije postojalo?

(четвртак, 19. мар 2020, 11:34) - Душан [нерегистровани]

Није тако !

Пре 1600 је почело да постоји Источно Римско царство-Ромеји-Византија. Римска република је била до 1 века пре наше ере (до првог цара Октавијана Августа). Област се називала Горња Мезија.

(четвртак, 19. мар 2020, 00:39) - Daniel Vlkov [нерегистровани]

Mala ispravka

Ako je zaista datiran brod pre 1600 godina, onda ne bi moglo da bude iz Rimskog Carstva, jer Rimsko Carstvo je postojalo od 1. veka pre nove ere. U navedeno vreme je postojala Rimska Republika. A teritorija gde je nadjen brod, nekada se zvala provincija Mezija.

(среда, 18. мар 2020, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

Da

Da smo sacuvali bar deo arheoloske gradje bili bi smo bogata drzava.Ovakosve razgrabi beli sve,nakupci ,preprodavcii ostale sicardjije.

(среда, 18. мар 2020, 17:40) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Samo tako nastavite. Nadam se da ce biti novaca, a mozda mozete organizovati i ogranicene grupe dobrovoljaca, pod upravom i kontrolom iskusnih arheologa.

(среда, 18. мар 2020, 15:13) - Nidzoslav [нерегистровани]

Moglo je i krace

"Eto nama te prilike da istražimo neke od tih brodova, od monoksila, od svih divnih stvari koji su tamo nestale i ostale zatrpane u glini pre nekih 1600 godina Zbog napredovanja površinskog kopa, brod i dva čamca biće izmešteni u arheološki park Viminacijum. Tamo će se obaviti njihova konzervacija"

"Divno parce istorije o kojem se ne zna nista posebo sem da ga treba pomeriti i nastaviti sa napredovanjem unistavanja, ako se nesto zakaci za bagere i vidimo ga - javicemo"

(среда, 18. мар 2020, 15:09) - anonymous [нерегистровани]

Uloziti u modernu tehn. satelitsko snim.

Steta sto u Viminacijumu sva velika otkrica "otkriju" bagari: 2 mamuta, grobove, itd. i svako otkrice znacajno osteti bager. Pa ova plovila od izuzetne vaznosti su prepolovljena bagerskim kopanjem.

(среда, 18. мар 2020, 15:03) - Nemo [нерегистровани]

Браво, Мајсторе

Ave, doctor Phisicus Кораћ, vulgus te salutant! Са великом радозналошћу пратимо Ваша виминацијумска истраживања и желимо успех у раду. Радујемо се сваком новом открићу, свесни да су открића резултат систематичног рада, зачињеног са много ентузијазма.