У продавницама широм света продаваће се само јаја из слободног узгоја

Један од највећих трговинских ланаца у свету („Метро“) обавезао се да продаје само јаја из слободног узгоја, тј. да их добавља од произвођача који кокошке гаје ван кавеза. Та одлука ће се спроводити и у подручјима у којима права животиња нису у првом плану.

У Западној и Северозападној Европи рок за прелазак на овакав начин пословања је 2022. година, у Источној Европи, укључујући Русију и Украјину, рок је 2025. година, а у осталим светским трговинским центрима – 2027. година.

Све више трговинских и угоститељских ланаца одлучује да добавља јаја из слободног узгоја. Ту одлуку су подржала многа удружења за заштиту животиња, укључујући и „Веге заједницу“ у Србији, која под окриљем глобалне коалиције Open Wing Alliance спроводи кампању чији је циљ узгајање животиња ван кавеза. 

У Србији ће у девет дистрибутивних центара „Метроа“ започети процес преласка на продавање јаја из слободног узгоја, што ће утицати на животе стотина хиљада кокошака.

То је важна вест за Србију, с обзиром на то да више од 90 одсто произвођача и даље користи батеријске кавезе. При томе се кокошкама често секу кљунови да се не би повређивале, а у тако малом простору не могу да рашире крила.

Прелазак на јаја из слободног узгоја подразумева подстицање фарми да промене начин пословања, односно да пређу на узгој који подразумева слободу кретања за животиње, да праве гнезда и спавају на висини, као и да раде све остало што им инстинкти налажу.

Овај податак је још значајнији ако имамо у виду да се до 2021. од Србије очекује да се усклади са стандардима Европске уније и када је реч о узгоју у кавезима.

То доноси нова питања за узгајиваче будући да ни стандарди ЕУ не задовољавају све услове хуманог узгоја. Наиме, кавези које ЕУ прописује су мало већи од тренутних, а захтевају целокупну промену инфраструктуре у фирмама.

„Метро“ је прва компанија која на глобалном нивоу мења своју политику што се тиче набавке јаја, међутим све указује на то да ће их многе компаније пратити, те ће и потражња за јајима из слободног узгоја бити све већа. 

„Ова одлука ће смањити патњу хиљадама животиња које живе у веома лошим условима у индустрији јаја. За нас, ово није крај, циљ нам је да се боримо за другачији начин опхођења према животињама, који подразумева поштовање и вредновање сваког појединачног живота“, изјавила је Јелена Дисић у име удружења „Веге заједница“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи