Стижу веганска јаја

Две Францускиње осмислиле су револуционарну веганску замену за јаја. Чудесна јаја (Les Merveilloeufs) настају под надзором стручњака Париске школе за индустријску биологију.

Веганска јаја, која су осмислиле Филипин Солије и Шерилин Тавазук, ускоро – средином године, највероватније – требало би да буду у продаји, преноси Јуро њуз

Уместо кокошјих, Les Мerveilloeufs (кованица настала од речи merveilleux – чудесно и oeufs – јаја) моћи ће да конзумирају они који желе да се хране вегански. 

„Листа састојака и даље се допуњује и ускоро ће бити откривена. За сада највећи део чине махунарке. Испитујемо још прави баланс састојака који би чинио коначну формулу“, откриле су Солијеова и Тавазукова.

Веганска јаја ће се користити потпуно исто као и кокошија. Без проблема моћи ће да се праве кајгане, кувана јаја, колачи са јајима... Ипак, један од изазова су рецепти са пеном од беланаца која и даље није онаква каква би требало да буде.

„Спремне смо да се суочимо и са тим изазовом“, поручују креаторке веганских јаја. 

Када је у питању „паковање“, то јест љуска, стручњаци раде на опцијама које ће бити у складу са еколошким принципима највишег стандарда.

У односу на кокошија јаја, веганска садрже око 10 одсто протеина и масти мање, нису толико калорична и, будући да су од махунарки, имају дијетална влакна. 

За оно што ће највише интересовати конзументе – укус – Солијеова и Тавазукова кажу да је тешко описати, али истичу да ова јаја имају „сумпорастији“ укус од кокошијих.

„Када смо почели са прављењем веганских јаја, најтеже је било копирати то како јаја реагују при кувању“, откриле су научнице и додале да се јаја на која смо навикли користе на толико различитих начина, што компликује процес реплицирања. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 16. феб 2020, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Veganstvo

Vegani ne jedu jaja najviše iz... nazovimo to... etičkih razloga. S druge strane, ako se zapitate šta su zapravo jaja jedne kokoške odnosno zašto ih oni proizvode, da li biste ih mirne duše jeli? Svakako, vegani se ne "odriču" životinjskih proizvoda zato što im se nije dopadao njihov ukus. Istražite sami...

(недеља, 16. феб 2020, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

Zasto slicnost?

Ako vegani ne jedu jaja, zasto onda ova veganska jaja moraju da lice na prava?