Европа шаље сонду за посматрања Сунца, Наса помаже

Научници ће у свемир током данас лансирати летелицу „Солар орбитер“. Сонда ће истраживати Сунце и прикупити податке са различитих удаљености да бисмо боље разумели каква је звезда нашег соларног система.

Сонда Европске агенције за истраживање свемира (ЕСА) биће лансирана у недељу увече са космодрома у Кејп Канавералу на Флориди, у сарадњи с америчком агенцијом Насом, наводи портал Спејс.

„Солар орбитер“ носиће десет мерних инструмената. Планирано је да се сателит, када се нађе иза Венерине, а затим и Меркурове орбите, приближи Сунцу на 42 милиона километара, што је мање од трећине удаљености Земље од Сунца. Максимална брзина сонде требало би да буде 245.000 километара на сат.

Прикупљени подаци употпуниће оне које је прикупила Насина сонда „Паркер“, лансирана 2018. године. „Паркер “ се много више приближио Сунцу (на седам до осам милиона километара), али није имао технологију за директно посматрање јер је температура на тој удаљености превисока.

Заједнички пројекат европске и америчке агенције коштаће милијарду и по долара и омогућиће посматрање соларне плазме и магнетног поља са различитих удаљености.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара