Слепи мишеви нису кривци за епидемију коронавируса, али га преносе

Постоји могућност да су епидемију коронавируса у Кини изазвали слепи мишеви – који су као врста отпорни на бројне вирусе, али могу да их пренесу на људе.

Ако се узме у обзир да су претходне епидемије коронавируса повезиване са слепим мишевима, као узрочницима заразе, врло је могуће да је и сој из Вухана, који се сада убрзано шири, истог порекла.

Др Питер Дашак, председник Алијансе за еколошко здравље, који је у Кини провео 15 година проучавајући болести које се преносе са животиња на човека, рекао је за Си-Ен-Ен да „иако извор заразе још није потврђен, постоје веома снажни докази који нас упућују на слепе мишеве као носиоце коронавируса, тачније на врсту Rhinolophus sinicus, распрострањену у Кини“.

Уколико је ово тачно, нови сој вируса прикључиће се бројним другим које носе слепи мишеви. Подсетимо да су епидемије САРС-а и МЕРС-а такође узроковане коронавирусима нађеним код ових сисара.

Слепи миш може да буде домаћин бројним вирусима од којих не оболи, али они могу да изазову епидемије разних болести код човека. Између осталог, сматра се да су природни резервоар вируса еболе. Носиоци су и вируса беснила, једино што понекад знају и да подлегну тој болести. 

Како савладати епидемију коронавируса nCoV-2019, сада је свакако најважније питање, али утврђивању порекла и предузимању мера против будућих зараза такође може да допринесе проучавање и боље праћење глобалне популације ових летећих сисара.

„Епидемија може да се савлада и контролише, али ако не утврдимо тачно порекло заразе, вирус дугорочно може да ʼпрескачеʼ унаоколо“, додаје Дашак.

Научници у Кини већ пажљиво проучавају ову врсту сисара управо имајући на уму будуће епидемије. У једном чланку о коронавирусима (или CoVs код слепих мишева), објављеном прошлог пролећа, кинески истраживачи су навели да је „опште мишљење да ће коронавируси слепих мишева поново изазвати епидемију“, и да је Кина једно од вероватних географских подручја за то, додајући да је реч о објективним предвиђањима.

Јасно је да глодари, примати и птице такође преносе заразне болести, тако да слепи мишеви нису усамљени случај, али постоје оправдани разлози због којих су доведени у везу са неколико епидемија у свету.

Њихова популација је многобројна и добро распрострањена. Живе свуда осим на Антарктику. У многим деловима света људи конзумирају слепе мишеве, и продају их живе на пијацама, где је установљена појава САРС-а и сада највероватније коронавируса nCoV-2019. С обзиром на то да живе у пећинама, у скученим условима, веома лако преносе вирус с једног на другог. Додатно, за мале сисаре они су прилично дуговечни, у просеку живе од 20 до 40 година.

У издању часописа Нејчер из 2017. године Дашак је са колегама објавио базу 754 врсте сисара и 586 врста вируса и анализирао који сисари су „скривали“ вирусе и на који начин су они утицали на домаћина. Потврђено је да су слепи мишеви, у односу на друге, носиоци знатно већег броја зооноза, односно болести које се преносе са животиње на човека.

Иако су слепи мишеви највише проучавани, и вируси које они носе представљају претњу по опште здравље, то ипак не значи да су кривци за епидемију. Научници се слажу да је заправо човек зашао на њихову територију, а не обрнуто.

Зато Дашак наглашава да је неопходно забранити продају дивљих животиња на пијацама како би се смањила могућност зараза. Међутим, како је немогуће спречити појаву нових епидемија, даље праћење и проучавање дивљег животињског света је од изузетне важности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво