Српски средњошколци осмислили како боље искористити сунчеву енергију

Ученици београдске Електротехничке школе „Никола Тесла“ добили су од Светске организације за интелектуалну својину признање за проналазак е-лабораторије за обновљиве изворе енергије.

Професорка Јасна Ристић каже да је изузетно поносна на своје ученике. „Најважније ми је да студенти раде на себи. Шта год да радимо, трудимо се да наш рад буде квалитетан, а онда га пласирамо на такмичења на којима је препозната таква врста ангажовања“, каже професорка Ристић.

Један од награђених ученика, Андреј Шавикин, објаснио је прецизније због чега су он и његове колеге добили признање.

„Узели смо добро познат концепт производње електричне из сунчеве енергије. Уз помоћ портабилне метео-станице, која је осим метеоролошких услова мерила још неке факторе, попут положаја Сунца. Помоћу тога аутоматски је прилагођаван положај соларног панела како би имао што боље искоришћење“, објаснио је Шавикин.

Уколико би се овако нешто применило на много већој размери, омогућило би много боље искоришћавање соларне енергије и много ефикаснију производњу електричне енергије.

Професорка наводи да су ученици заинтересовани за такве ствари, али да је посао предавача да осети ко може до ког нивоа могу да иду и да се остваре.

Према њеним речима, има и оних који могу много више, којима треба обезбедити услове да то и остваре.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 04. јан 2020, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Nasi srednjoskolci i studenti osvajaju stalno medalje iz fizike,matematike,informatike a nedavno su osvojili prvo mesto u govornistvu.Pa to nema nigde a mi onda kazemo kako nam skolstvo nije dobro jer nismo usvojili zapadni sistem snalazenja po nekim testovima.A nasi mladi strucnjaci u inostranstvu na vodecim mestima i zato nemojmo plasirati negativnu energiju o nasoj mladezi.