Кнез Милош страховао да му трују коње, па отворио токсиколошку лабораторију

Ове године обележава се 160 година од настанка прве српске токсиколошке лабораторије. Данас се налази у Институту за судску медицину, где утврђују постојање отрова у организму, присуство лекова у крви и испитују токсичне супстанце.

Отварање прве токсиколошке лабораторије у Србији наложио је кнез Милош. Сумњао је да су му тровали коње, а занимало га је и да ли су наше минералне воде лековите, па је слао узорке у Беч на анализу. Онда је схватио да му се више исплати да овде отвори лабораторију и тако је 1859. године основана Државна хемијска лабораторија.

Један од последњих случајева о коме се доста говорило у јавности је покушај једне жене да отрује колеге на послу и то кафом у којој је био инсектицид. Специјалиста судске медицине др Слободан Савић потврђује да је у лабораторији детектовано присуство тог органофосфорног инсектицида, а у рукавицама присуство ДНК материјала оптужене. На крају је она и признала извршење тог кривичног дела.

„Сећам се чак случаја, био је у питању отров који се користио за тровање у пољопривреди где су родитељи, нажалост, неопрезно остатак те супстанце, органофосфатног инсектицида, оставили у бочици од Вита сока, коју је дете од пет година нашло и по уношењу те супстанце за неколико сати је дошло до смрти“, упозорава др Слободан Савић.

Деца се углавном случајно трују лековима, јер се у скоро сваком домаћинству налазе на дохват руке. Лекови се најчешће користе у покушајима убиства и самоубиства, док су тровања последица злоупотребе дрога. Повремено се дешавају тровања угљен-моноксидом, најчешће у пожару или због кварова на грејним уређајима. Токсиколошке анализе раде се по налогу тужиоца, али и на лични захтев.

„Поред тога, имамо све више захтева родитеља који сумњају да им се деца дрогирају и они на наш савет које узорке да пошаљу могу да се обрате институту за услугу“, објашњава специјалиста токсиколошке хемије, Вера Лукић.

Присуство токсичних супстанци утвђује се анализом крви, урина или косе. Психоактивне супстанце и лекови пре свега се налазе у крви, одакле нестају после неког времена. Зато се прибегава анализи косе.

Специјалиста токсиколошке хемије објашњава да када се отров унесе у организам, за седам до десет дана он се инкорпорира у корен длаке и ту се задржава неограничено, што токсиколозима омогућава да утврде у ком је периоду дошло до тровања и којом супстанцом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. нов 2019, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Haha kul razlog za pravljenje instituta. Ipak još jednom vidimo sebičnost srpskog naroda. Samo na sebe mislio umesto to da radi misleći i na druge da imaju nešto korisno? Ne kraju krajeva zahvaljujući takvom stavu danas postoji i to.