Салате неће мањкати на Марсу – биљке узгојене у земљишту попут оног на Месецу и Марсу

Уколико ће људи једног дана колонизовати Месец и Марс, мораће и да узгајају сопствену храну, а нови експерименти показују да ће то бити изводљиво са усевима са Земље. Ипак, испоставило се да Попај не би био срећан на Марсу.

У узорцима који су веома слични онима са Марса и Месеца, научници су успели да узгоје 10 различитих биљних култура. Оно што је такође занимљиво јесте да су биљке боље успевале у узорцима који симулирају земљиште на Марсу, него у онима који имитирају Месец.

Истраживачи су користили Насине репродукције реголита – мешавине прљавштине, прашине и других материјала која се може пронаћи на површинама свемирских тела у Сунчевом систему.

Ови симуланти реголита помешани су са органским материјалом који се планира да би астронаути понели са собом у неку базу ван Земље и који би били рециклирани као компост за будуће сетве.

Испробавајући 10 различитих усева - крес салату, руколу, парадајз, ротквице, раж, киноу, спанаћ, влашац, грашак и празилук, сви усеви су добро расли и произвели јестиве плодове, са изузетком спанаћа.

„Били смо одушевљени када смо видели како црвене први парадајзи узгојени у реголиту са Марса. Ово је још један корак према одрживм затвореном екосистему“, каже Вигер Вамелинк из Универзитета у Вагенингену.

Читав експеримент траје већ неколико година, а сада су његови налази објављени у научно провереном часопису Оупен агрикалчер (Open Agriculture).

Занимљиво је да су усеви боље успевали у Марсовском него у Месечевом реголиту. Узорак који симулира земљиште на Марсу базиран је на посматрањима и проверама које су направиле сонде „Викинг“ и ровер „Петфајндер“.

Што се реголита са Месеца тиче, човечанство има његове узорке, али недовољно да би се у њима узгајале биљке. Ипак, симулант је заснован на материјалу прикупљеном из пустиње у Аризони.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије