Прво месо узгојено у свемирској лабораторији на 338 километара од Земље

Израелска компанија успела је да произведе лабораторијски узгојено месо из животињских матичних ћелија на Међународној свемирској станици.

Говеђе матичне ћелије су прикупљене на Земљи и однете у свемир, где су узгајане у мишићно ткиво и помоћу три-де биоштампача, у условима контролисане микрогравитације, произведене у месо. Нучници су успели да опонашају природни процес регенерације мишићног ткива који се одвија у телу краве.

Експеримент је спровела израелска компанија за прехрамбене технологије "Aleph Farms" у  руском делу Међународне свемирске станице.

Овај успех означава даљи искорак у индустрији која се све више развија, а која има за циљ да људима обезбеди право месо без утицаја на животну средину које изазива интензивна сточна производња.

Представници компаније "Aleph Farms" су још у децембру објавили да су успели да произведу прототип одреска од меса узгајаног у лабораторији. Додуше, признали су да је укус потребно још мало побољшати.

„Доказујемо да се узгајано месо може произвести било када и било где, у било ком стању. Овим ћемо обезбедити моћно решење за производњу хране ближе становништву коме је потребна, када и где му је потребна“, нагласио је Дидије Тубија, суоснивач и извршни директор компаније.

Недавна научна истраживања тврде да је смањење производње меса кључно за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и заустављање климатских промена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво