Да ли је „зависност“ од кукуруза узроковала пропаст Маја

Како се најбоље прилагодити екстремним климатским променама – кључно је питање с којим се суочавају модерна друштва широм света. Можда одговор – како се то ради, односно не ради – можемо потражити у прошлости, на примеру древне мајанске цивилизације.

У научном раду „Улога исхране у отпорности и осетљивости на климатске промене међу раним пољопривредним заједницама у низијама Маја“, објављеном у листу Current Anthropology, аутори Клер Еберт, Џули Хогарт, Хаиме Аве, Брендан Калетон и Даглас Кенет истраживали су улогу исхране у способности древних Маја да издрже периоде снажних климатских промена.

Аутори су открили да је повећана потреба вишег сталежа за исхраном на бази кукуруза можда учинила да становништво теже поднесе сушу, што је заузврат довело до пропасти ове цивилизације.

„Пораст популације и деградација животне средине изазвани интензивирањем пољопривредне производње, заједно са друштвено условљеним преференцијама у исхрани, утицали су на то да заједница буде мање флексибилна и мање отпорна“, наводи Клер Еберт.

Важна анализа остатака из Кахал Печа

Научници су податке за студију добили анализом људских остатака из педесет гробница пронађених на месту старе мајанске заједнице Кахал Печ у Белизеу, као и у њему суседним насеобинама. Мерењем активности угљеника C14 техником акцелераторске масене спектометрије утврдили су да најстарије кости из ових гробница припадају средини преткласичног периода, то значи између 735. и 400. год. п. н. е., а најмлађи остаци потичу с краја класичног периода, између 800. и 850. г.

У Лабораторији за хуману палеоекологију и геохемију изотопа на Државном универзитету Пенсилваније измерили су вредности стабилних изотопа угљеника и азота у коштаном колагену узорака из Кахал Печа.

На тај начин су могли да реконструишу начин исхране појединаца и како се она с временом мењала. Нарочиту пажњу научници су обратили на растући удео 'C4 биљака' у исхрани, у које спада и главни усев Маја – кукуруз.

Анализа узорака остеолошког материјала најранијих становника Кахал Печа, који припадају преткласичном и раном класичном периоду, указује да су и аристократија и обичан народ имали разноврсну исхрану која је, поред кукуруза, укључивала и самоникле биљке и уловљене животиње.

Ебертова претпоставља да је та разноврсност исхране ублажила ефекте вишевековне суше која је погодила мајанске равнице између 300. и 100. г. п. н. е.

Фатална нефлексибилност у исхрани

Међутим, ствари су се промениле у завршној фази класичног периода, између 750. и 900. г. када су све веће раслојавање друштва и пораст популације довели до интензивирања пољопривредне производње и повећаног ослањања на кукуруз у усхрани.

Ебертова и колеге открили су да узорци из овог раздобља показују да су становници из насеља на ободу Кахал Печа имали различите вредности угљеника у односу на елиту која је живела у самом центру.

„Наши резултати показују образац великог опадања вредности стабилних изотопа угљеника и азота код људи из више класе на крају класичног периода, што се поклапа са исхраном која се скоро потпуно ослањала на кукуруз до самог напуштања насеља“, пише Ебертова.

Упорно инсистирање више класе да локално становништво повећа производњу кукуруза, као и предност која се давала овој култури неотпорној на сушу, вероватно су међу факторима који су довели до пропасти друштвено-политичког система Кахал Печа – када се суочио с још једном тешком сушом на крају позног класичног периода.

Научници препоручују да се учимо на грешкама предака. Препознавање чинилаца који су цивилизацијама у прошлости помогли да ублаже последице драстичних климатских промена могу помоћи и савременом човеку ако се нађе у сличној ситуацији.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара