Храна и животна средина кроз радионицу

У оквиру Хоризонт 2020 пројекта „FoodEnTwin”, у просторијама САНУ и на Хемијском факултету Универзитета у Београду, одржаo се међународни скуп на коме су еминентни истраживачи говорили о најновијим техникама у области анализе хране и животне средине.

Пројекат „Twinning истраживачких активности у граничним -омикс истраживањима у областима хране, исхране и животне средине" финансиран је средствима Европске Уније.

Циљ пројекта је образовање Европске истраживачке мреже између Хемијског факултета Универзитета у Београду и његовог Центра изврсности молекуларних наука о храни, као и четири реномирана института из Шведске, Аустрије и Белгије.

Ова мрежа ће Хемијском факултету и партнерима повећати научну изврсност и видљивост, технолошки иновациони капацитет, омогућавајући гранична истраживања у области хране, пољопривреде, хемије, исхране и животне средине увођењем - омикс технологија и експерименталних животињских модела.

У оквиру пројекта, од 17. до 21. јуна, на Хемијском факултету у Београду, одржала се Летња школа на којој је гостовало преко 20 студената из иностранства, у оквиру које се одржала и Радионица.

Ова радионица нуди јединствену прилику научницима и широј јавности да буду информисани о најновијим истраживањима у области анализе хране, протеомике, липидомике, металомике и процене здравственог ризика.

Само нека од предавања била су на тему аналитичких метода за профилисање загађивача хране, модификације протеина, липида и ДНК хране, здравствених ефеката модификација компоненти хране, нових in vitro и животињских модела за предвиђање ефеката стреса у окружењу.

Предавачи  који су својим излагањима увеличали овај догађај били су проф. Ален Меки (Универзитет у Лидсу, Велика Британија); проф. Михеле Епштајн (Медицински универзитет у Бечу, Аустрија); проф. Паола Ронкада (ХУПО интересна група, Magna Grcicia Universiti of Catanzaro, Италија); Карин Хофман-Сомергрубер (Медицински универзитет у Бечу); проф. Светлана Мурзина (Институт за биологију Карелијског истраживачког центра Руске академије наука, Руска Федерација); професор Суреја Озкан Кабасакал (Технички универзитет на Блиском истоку, Турска).

број коментара 0 Пошаљи коментар