Електронска или штампана књига пред спавање?

Поред уобичајеног бирања приче коју ће с децом читати пред спавање, родитељи данас треба да се одлуче и између штампане и електронске верзије књиге.

Изгледа да традиционалне, штампане књиге имају предност над електронским када је у питању квалитетно време које деле деца и родитељи, указује нова студија.

Истраживање које су водили Дечја клиника Мот и Универзитет у Мичигену, укључивало је 37 парова родитеља са малом децом и открило да родитељи и деца мање комуницирају када читају електронске књиге. „Заједничко читање унапређује развој језика, писменост и повезаност са родитељима. Хтели смо да сазнамо како електроника може да промени ово искуство", каже главни аутор Тифани Манзер, лекар са Одељења за развој понашања Клинике Мот. „Открили смо да када родитељи и деца читају штампане књиге, чешће разговарају и квалитет њихове интеракције је бољи."

Родитељи малишана у студији користили су три формата књига: штампане књиге, основне електронске књиге на таблету и унапређене електронске књиге са додацима попут звучних ефеката и анимације. Уз електронске књиге, не само што су мање размењивали утиске и комуницирали већ су родитељи оскудније говорили о причи, а више о самој технологији. Понекад је то укључивало и упутства о самом уређају, попут упозоравања деце да не притискају дугмад или мењају јачину звука.

Манзер напомиње да интеракција родитеља и мале деце током читања може бити суптилна, али заправо има велику улогу у развоју здравог детета. На пример, родитељи могу показати слику животиње у причи и питати дете ‒ „Шта каже патка?" Такође, могу повезати део приче с нечим што је дете искусило, коментарима попут: „Да ли се сећаш када смо били на плажи?" Важно је такође питати децу шта мисле о књизи или ликовима. Докторка Манзер каже да ова пракса, укључујући коментаре и питања која надилазе садржај, унапређује изражавање, развој језика, ангажман и писменост деце.

„Истраживање нам говори да су разговори које покрећу родитељи посебно важни за децу зато што кроз такав вид интеракције она боље уче и усвајају више нових информација него уз дигиталне медије."

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 17. апр 2019, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Da

Slazem se. Takvi roditelji (a i profesori) su nam upropastili decu

(среда, 17. апр 2019, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

Ni jedno ni drugo

Te priče za laku noć, pred stapavanje, smišljene su da bi razmaženi roditelji razmaženu decu privoleli da odu na spavanje. Za samu decu tu nema nikakve koristi. Šta više, suviše zanimljiva priča mogla bi da im poremeti san. Roditelji, pre svega, treba češće da pričaju sa svojom decom, da im budu na raspolaganju, da se druže i igraju. Da im pričaju priče. Tokom dana. Za samo spavanje, roditelj može da bude pored deteta, dok se ono ne navikne da ipak odlazi na spavanje samo. Prisustvo i fizički kontakt (zagrljaj, držanje za ruku) biće mnogo delotvorniji za san od priče i dete će brže da zaspi i bolje da spava. Ali, današnji razmaženi roditelji više vole da ih deca ostave na miru, pa onda eventualno da im ispračuju neku priču pred spavanje (na koje odlaze sa više sati zakašnjenja, jer roditelji ne žele "raspravu" i "dramu"). Posle se svi čudo kako to da su deca "luda". Kada su deca stalno sa ludim roditeljima ostaju iste posledice kao i kada ih normalni roditelji izbegavaju (zbog svoje razmaženosti).