Шта нам доноси депозитни систем за амбалажни отпад?

Сврха пластичне амбалаже за једнократну употребу јесте да се производи испоруче сигурно што већем броју људи, што је могуће даље и у што већим количинама, али уз минималне трошкове и производни отпад.

Савремена амбалажа одговорила је на постављене захтеве тржишта, и  у сталној  је потрази решења, на који начин успешно рециклирати.

Један од начина јесте увођење депозитног система, односно плаћене кауције за амбалажни отпад, који се показао као врло успешан и ефикасан у земљама у којима се спроводи. Зато је и у Србији покренута иницијатива за његово увођење.

„Очекујемо да током ове године буде завршена студија, а следећи корак је укључивање свих релевантних фактора, као што су представници привреде. Заједно морамо да донесемо одлуку која ће, пре свега, ићи у корист националних интереса Србије, који се огледају кроз бољу и чистију животну средину, али истовремено и више радних места и више сировине за рециклажну индустрију", каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

Док у Србији годишње на депонијама заврши око 50 хиљада тона пет амбалаже, у српским фабрикама за рециклажу заврши само један одсто укупног отпада који сакупе комунална предузећа.

Зато су приморане да увозе отпад из земаља у окружењу, због чега годишње губимо више од 50 милиона евра.

„Депозитним системом ми бисмо покренули један велики циклус, добили бисмо сировину коју би користила наша рециклажна индустрија. Искуства су показала да у градовима, односно локалним самоуправама где смо почели са примарном сепарацијом, тј. раздвајањем отпада на месту настанка, да су грађани више него вољни да учествују у томе", истиче наш саговорник.

„То значи да можемо да будемо дисциплиновани и одговорни, али у депозитном систему ми бисмо такође могли да имамо и материјалне бенефите", каже Радовић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 26. феб 2019, 07:42) - anonymousAleksandar [нерегистровани]

Reciklaza

Moze da bude sve po zakonu nekom ako se mi neosvestimo sami u svojim domovima.

(петак, 22. феб 2019, 15:28) - Abrakapokus [нерегистровани]

Uzalud

Mi nemamo trunku ekološke kulture. Sve ostaje samo na papiru...a kad sam već kod papira, eto baš jedan proizvođač toalet papira godinama u svojim reklamama pljuje po reciklaži, hvaleći se kako je njihov papir beo jer se pravi od svežih sirovina, a ne kao papir nekih "loših čika" - od recikliranog papira - pa zato mora da se farba. Toliko o Srbiji kao ekološki svesnoj državi.

(петак, 22. феб 2019, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

Direktor

Sve ce da se reši, samo ako je direktor Radović u kombinaciji! Dzaba pisem, posto se ne objavljuje ali neka!!!

(петак, 22. феб 2019, 09:32) - jedan od svesnih [нерегистровани]

receno neprovereno

Izjaviti da je plasticna ambalaza odgovorila na sve trenutne trgovinsko logisticke zahteve4 trzista jeste neistina. PRvo i osnovno - hrana u dodiru sa plastikom poprima Bisfenol A, polistirol i mnogi drugi rastvaraci. Hrana vise niti je zdravstveno bezbedna niti je to prvobitna zeljena roba vec se radi o mesavini hrane i hemijskih agresivnih agenasa koji izazivaju masovne endokrine probleme u svim zemljama. Plasticna ambalaža stoga nije odgovorila na zahteve trzista. Takodje njeno zavrsavanje u rekama, morima ni najmanje nije prihvatljivo - pokazalo se u stvarnosti. Plasticnu ambalazu treba izbaciti kad se radi o pakovanju hrane. to je resenje a ne promasena vestacki izazvana potreba za recikliranjem.

(петак, 22. феб 2019, 05:31) - anonymous [нерегистровани]

Хајдемо корак даље

Лепо је да се што више искоришћених пластичних боца врати и преради. Али, зашто се не би поново употребиле пре коначне прераде? То се ради у Немачкој, додуше са дебљим, тврђим и издржљивијим флашама, направљеним за вишекратну употребу. Такође се користе депозитне стаклене флаше. Стаклена амбалажа јесте тежа али је много инертнија, тако да нема никаквих хемикалија које би могле да контаминирају течност у боци. Такође, враћањем флаша смањује се количина срче на улицама. И најмањи комадићи стакла изузетно су опасни за танке гуме спортских бициклова.