Рециклажа: важан део хумане мисије

Тек када се последње дрво осуши, последња река отрује и последња риба улови, тек онда ћемо схватити да не можемо јести новац ‒ речи су једног мудрог индијанског поглавице.

О смећу не знамо довољно, али често нећемо ни да учимо. Када чујемо, брзо заборавимо или само делимично применимо. А треба да заувек запамтимо и свакога дана живимо у складу са тим да морамо чувати ВОДУ, ЗЕМЉУ и ВАЗДУХ јер то пијемо, из тога једемо и то дишемо.

Рециклирајући доприносимо тој хуманој мисији која би требало да је наш свакодневни задатак на овој планети.

Већина држава чланица ЕУ данас сакупља и рециклира око 70% амбалажног отпада, а у Србији је, од 2010. године, када је та обавеза уведена, рециклирање достигло постотак од 44. Рециклажа лименки за пића је један од начина да учествујемо у стварању одрживе будућности.

Занимљиве радионице на ову тему одржане су у основним школама Палилуле. Говорило се о животном веку лименки, значају рециклирања, уштеди енергије рециклирањем, али и о креативним начинима да се од искоришћених лименки створе употребни предмети. Основци су активно учествовали у овим радионицама, размењујући своја искуства у вези са рециклажом, интересујући се како и где могу да рециклирају лименке и дајући интересантне предлоге у вези са креирањем нових употребљивих предмета од тог материјала.

Научили су да је алуминијум трећи најзаступљенији метал у Земљиној кори, да га има и у људском телу, да је за разлагање лименки потребно 200 година, да се оне могу рециклирати безброј пута и да је струја која се сачува рециклажом само једне лименке довољна да један рачунар ради три сата.

Предавач је био Алекса Вукићевић, еколог, програм је организовало Удружење „Дидакта", а подржала општина Палилула.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи