Европска академија наука промовисала нове чланове

На Свечаној годишњој скупштини, Европска академија наука промовисала је нове чланове: у Одељењу наука то су академици проф. др Вукоје Новак и проф. др Ненад Ђурић, а у Одељењу иновација академици Мирослав Миња Николић, Младен Kарић и Љубиша Kрунић. Скупштину је отворила председница Сњежана баронеса Рајачић, истичући значајне резултате које је Академија остварила у 2017. години на пољу науке, уметности и иновација.

Злато за академике

У оквиру свечане церемоније уручене су и златне медаље и дипломе које су освојили чланови Академије на Светској изложби проналазака у Kини. Злато су освојили Милорад Матић, Љубиша Kрунић и Станко Мандић.

Академик Милорад Матић је награђен за иновативно решење нових могућности лаких авиона (на основу тог и још неколико пројеката отворио је своју фирму, неколико десетина нових радних места, те на тај начин доприноси развоју српске привреде). Академик Љубиша Kрунић је открио сасвим нов начин рачунања, који је много једноставнији од садашњег и надмашује данашње могућности рачунара (у Kини је његов математички метод изазвао велико интересовање струке и медија). Станко Мандић, члан Kлуба иновативних умова Европске академије наука, награђен је за ратарску машину која у једном потезу завршава све ратарске операције: копа, сеје, ђубри, загрће, те на тај начин штеди време, енергију и новац. Међу страним инвеститорима влада велико интересовање за машину.

Академик проф. др Младен Бодирожа проглашен је „Јунаком науке" за 2017. годину, а додељене су и награде „Петар барон Рајачић" за науку, привреду и иновације. Академик Вукоје Новак је лауреат награде „Петар барон Рајачић" за животно дело. Признање је добио за изузетан допринос човечанству у области медицине (укључујући огромна достигнућа у научноистраживачкој делатности), за проширења научних спознаја и иновативна научна остварења и методе у примени. Академик Милорад Матић је лауреат награде „Петар барон Рајачић" за иновације и најбољи иновациони пројекат у примени, док је Ирена Вујовић, председница Општине Савски венац, лауреат награде „Петар барон Рајачић" за подршку развоју привреде и иновација.

Свечаној седници је присуствовао велики број академика из земље и региона, научника, привредника, иноватора, проналазача, уметника, представника универзитета, института и комора.

Шта представља академија?

Европска академија наука је репрезентативан, угледан и цењен субјект науке, уметности, иновација, те мултидисциплинарне подршке у националном, регионалном и европском домену. Њен задатак је да препозна, окупи, организује, развија и подстиче примењену науку, уметност, имплементацију иновација у привреди, образовање и унапређење научне, уметничке и предузетничке делатности. Састављена је од водећих националних, европских и светских научника и иноватора, уметника, спортиста, пословних људи и лидера. Академија са научноистраживачког аспекта доприноси размени идеја и знања. Она у јавном ангажовању, на састанцима, креативним радионицама, семинарима, симпозијумима и конференцијама отвара разне перспективе од заједничког интереса. Искуством и знањем својих чланова доприноси стручном подучавању нове генерације научника и мислилаца кроз програме посета.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јан 2018, 14:34) - Teodora Lektora [нерегистровани]

Od mene nema boljeg

Uzgred, možda ne znate, ali ako proučite veb sajt te evropski nazvane institucije, uverićete se da i pevač sevdalinki Nedžad Salković nosi titulu akademika iste te akademije. To je na nivou čuvenog tzv. oksfordskog leksikona "istaknutih" ličnosti (koji se ne izdaje ni u Oxfordu niti u Engleskoj), gde se zatraže odgovarajući novci od naivnih i taštih kandidata, pa kad plate, oni ili njihovi sponzori ili institucije u kojima rade, izdavači te knjige te proglase prvakom sveta u čemu god hoćeš. Sam izaberi oblast.

(уторак, 16. јан 2018, 05:17) - KĐ [нерегистровани]

Šta je ovo

Kakva je ovo akademija?