Фолна киселина за све

Бака је родила моју маму у кући. Кумина бака се породила на сличан начин. Комшијин отац је рођен у шуми а мајка на њиви. У причама праћеним и понеком црно-белом фотографијом бебе у перини, јасно је да су се деца рађала у радости, али без много панике, планова, бројних прегледа… Мало је вероватно да су жене пре сто година (када су радиле на њивама и рађале по кућама) пиле фолну киселину и комплекс Бе-витамина пре зачећа и у прва три месеца трудноће. Суплементација (додатни унос) фолне киселине данас се подразумева и научно је заснована.

Храна је другачијег квалитета него некад. Пестициди су деценијама у употреби. Умањена је биолошка вредност намирница. Много је штетних навика у исхрани; брза индустријска храна, као и конзумирање дувана и алкохола ремете апсорпцију и метаболизам витамина Б, што додатно доприноси поменутом нутритивном ризику, објашњава др Верица Ивановски, специјалиста гинекологије и акушерства, супспецијалиста перинатолог.

Уз све то, наука је препознала и посебан ризик за који је одговорна генетика. Урођени ензимски дефицит (МТХФР мутација) изазива поремећај метаболизма фолне киселине. Људи који имају ту мутацију су кандидати за посебну суплементацију.

Фолна киселина и њен значај откривени су четрдесетих година прошлог века. Знатно утиче на синтезу ДНК и уопште, на ћелије које су у деоби. Давно је уочено да се услед поремећаја метаболизма фолне киселине кичмени стуб бебе неправилно развија (спина бифида), а ређе се јавља и аненцефалија...

У трудноћи је повећана потреба за фолном киселином због убрзаног раста и умножавања ћелија, па су у постељици, органу преко којег се беба храни и дише, вишеструко повећане количине фолне киселине у односу на крвоток мајке. Постоји препорука да се месец дана пре планиране трудноће и током прва три месеца трудноће фолна киселина уноси у дози од 400 мцг и то се зове примарна превентива.

Женама које су имале дете са спином бифидом (или неким другим поремећајем у развоју нервног система) даје се вишеструко већа доза фолне киселине, и то је секундарна превентива, објашњава др Ивановски, која ради као шеф Одељења за пријем, специјалистичке и консултативне прегледе у Институту за мајку и дете „Др Вукан Чупић".

Фолна киселина има значајну улогу и у предупређивању кардиоваскуларних поремећаја, малигних обољења, неуролошких поремећаја.

На основу таблица може се проценити која намирница и у којој количини садржи фолну киселну. Синтетички препарат се једноставно дозира, ресорпција је задовољавајућа, па се у неким земљама фолна киселина додавала у брашно. Свакако треба истаћи да је фолну киселину потребно уносити у природном облику кад год је то могуће.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи