Сапун кроз векове

У ископинама древног Вавилона пронађени су докази да се сапун употребљавао 2800. године пре нове ере. Вавилонци су први познавали технологију прављења сапуна од масти куваних у пепелу. Сапун се употребљавао за чишћење вуне и памука који се користио у текстилној производњи, а употреба у медицинске сврхе траје више од пет хиљада година.

Папирус Еберс, на коме су забележена искуства тадашње „хербатеке" (Египат, 1550. г. п. н. е.), открива да су древни Египћани мешали животињска и биљна уља са алкалним солима како би произвели супстанцу сличну сапуну.

Према Плинију Старијем, Феничани су користили козји лој и пепео како би правили сапун 600. године пре нове ере. Римљани су правили сапуне почев од првог века.

Келти су имали рецепт на бази животињске масти и биљног пепела и тај производ су назвали „саипо" ‒ одакле је и настао израз сапун.

Данас се сапун производи од масти и алкалија. Најпопуларнији је хладан процес прављења сапуна, док неки произвођачи користе историјски врући процес.

У почетку је прављење сапуна важило за ексклузивну технику коју су користиле мале групе произвођача. Потражња је била велика и у многим подручјима је постојао монопол на производњу сапуна. Током времена, рецепти за производњу су постали шире познати, али сапун је и даље био скуп. Од тада су биљни нуспродукти и животињско и биљно уље главни састојци сапуна. Године 1791, Француз Ле Бланк је открио хемијски процес‚ захваљујући коме је значајно смањена цена сапуна.

Више од двадесет година касније усавршен је однос између глицерина, масти и киселине, што је означило почетак модерног процеса производње. Са открићем још једне методе (1800. године), сапун је постао још јефтинији. Од тог времена није било великих открића, а исти процеси се користе и данас.

Напредак је дошао са развојем хемије. Средином деветнаестог века сапун за купање постао је одвојена роба од сапуна за прање веша. Течни сапун за руке почео је да се користи 70-их година прошлог века.

Данас постоји много различитих сапуна направљених за широки спектар намена. Сапун је доступан за личну, комерцијалну и индустријску употребу. Постоји ручно израђен, домаћи, и комерцијално произведен сапун, ту је сапун за прање одеће, посуђа и аутомобила, сапун за кућне љубимце, сапун за тепихе, али и за многе друге намене.

Приредио: Бранислав Јарић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара