Велики јубилеј Српског хемијског друштва

Данас и сутра, 30. септембра, одржава се 54. саветовање Српског хемијског друштва и обележава 120 година његовог постојања. То је девето најстарије хемијско друштво у Европи, а десето у свету.

Прво саветовање Српског хемијског друштва одржано је 1950. године. „У раду овогодишњег, 54. скупа, учествовало је више од 80 учесника из девет земаља, кроз предавања по позиву, усмена саопштења и постер-презентације.
Посебну пажњу изазвала су пленарна предавања, из области електрохемије и све популарније протеомике у храни, исхрани и заштити животне средине", изјавила је проф. др Весна Мишковић Станковић, председница СХД-а.

У оквиру тог окупљања одржана је и пета по реду Конференција младих хемичара Србије, где су представљени радови из области медицинске хемије.

Српско хемијско друштво једно је од наших најстаријих научних друштава, девето најстарије хемијско друштво у Европи, а десето у свету. Издаје научни часопис Journal of the Serbian Chemical Society, Хемијски преглед и Вести хемијског друштва. Друштво је до сада организовало многобројне међународне и националне научне скупове, предавања еминентних светских научника, међу којима је своје радове представило и 12 нобеловаца.

број коментара 0 Пошаљи коментар