Шуме могу да лече

Многи воле да посете такозвано дрво из младости по коме су се у детињству верали јер их подсећа на безбрижније дане. Некима је кућица на дрвету била својеврсна оаза, док иницијали у кори омиљеног дрвета код других буде драге успомене. Према тврдњама стручњака, двосатни боравак у шуми два пута месечно благотворан је за здравље и јача имунитет.

Све више стручњака широм света сматра да боравак у шуми може да ојача имунитет и помогне у лечењу неких болести.

Деца се рађају са потенцијалом за 30 и више чула, наводе неки аутори. У модерној цивилизацији једва развијамо пет основних чула; тако смо мање способни да се сналазимо у природи и на отвореном простору. На тим основама се развио велики покрет враћања природи, повезан са комплементарном терапијом ‒ дендротерапијом или подизањем квалитета живота боравком међу дрвећем, рекла је за емисију „Зелени часовникˮ примаријус проф. др Горана Исаиловић са Високе здравствене школе струковних студија у Београду.

Јапански стручњаци су први приметили благодети такозваних шумских купатила. Практично је доказано да двосатни боравак у шуми подиже имунитет против малигних болести и одржава се на том нивоу две недеље. Побољшавају се концентрација, рад срца, лечи се депресија. „Дакле, потребно је да уђемо у шуму са поштовањем и осетимо њену енергију и енергију дрвета која нас привлачи, и да пробамо да у шуми вежбамо своја изгубљена чула", истакла је проф. др Исаиловић.

Енергија и фитонциди

Професорка је навела да је храст „донорˮ енергије под којим су се некада опорављали рањеници и подсетила на давнашње обичаје ‒ труднице су волеле да одмарају и леже под липом а младе девојке под брезом. Додаје да је бор добар за оне који имају проблема са респираторним системом а да је клека делотворна против несанице, због чега се њени опиљци користе и за пуњење јастука.

Буква је добра за концентрацију, па је корисно учити под буквом, док се кестен саветује за ублажавање реуматских тегоба.

„Увек када водимо људе у шуму радимо најпре општи упитник о здрављу. На пример, ко је алергичан на липу, он се сигурно у липовој шуми неће осећати добро, али ће у боровој шуми, на пример, да му буде дивно", објаснила је др Исаиловић.

Седење под дрветом, као и шетња шумом заправо омогућавају да се удишу фитонциди - испарења етеричних уља дрвета која могу бити благотворна код одређених здравствених проблема.

Дрвеће је делотворно и у терапији деце са посебним потребама, истиче др Исаиловић. Реч је о терапији која подразумева пењање по дрвећу: „На тај начин, уз помоћ терапеута, деца се осећају снажно и моћно и то је један додатни инпут који омогућава да се та деца осећају здравије". 

Савремени начин живота ‒ недостатак времена за боравак у шумама ‒ посебан је проблем за оне који живе и раде у већим градовима. Стручњаци, међутим, сматрају да у том случају и шетња кроз неку од градских зелених зона такође може бити благотворна за здравље. И још нешто ‒ у шуму треба ићи у друштву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво