Деца уче док су још у стомаку

Истраживања у Институту за експерименталну фонетику показала су да дете може да учи и памти још у пренаталном периоду.

Трудноћа је подељена на три триместра: први се завршава у 12. недељи, други у 28. и трећи рођењем. У прва три месеца динамика развоја фетуса је прилично велика - од шест-седам милиметара, фетус порасте до шест и по центиметара.

Са 12 недеља завршава се морфолошки развој фетуса и сви органи су развијени - каже др Александар Јуришић, начелник Постоперативног одељења ГАК „Народни фронт". Затим креће напредније развијање плода, када су присутни први рефлекси, покрети, увијање, скакање... Та активност показује да се плод нормално развија и да је његов неуролошки развој адекватан.

Говорећи о психолошком развоју у пренаталном периоду, др Љиљана Јеличић Добријевић објашњава да се од зачећа до рођења развија генетска формула; од трећег до шестог месеца све оно што мајка осећа - све мисли, осећања, реакције - улази преко постељице, долази до дечјег организма и имплементира се у мождану структуру детета.

То су први ендограми дететовог живота. Током првог и трећег триместра долази до сложеног неуролошког развоја плода и око двадесете недеље завршава се комплетан развој централног нервног система. Тада је беба развила хомеостазу и бори се да је очува.

Од двадесет осме недеље развија се слух, тако да беба реагује на звуке, одређену музику, на гласове мајке и оца. Свака звучна стимулација може значајно, повољно да утиче на развој бебе.

Комуникација с бебом

Беба добро прима звукове преко мајке и плодове вoде. Имајући у виду да дете плива у плодовој води и да ми у организму имамо 70 одсто воде, треба да знамо каква је интеракција плодове воде и комуникације коју она преноси.

Истраживање Института за експерименталну фонетику у Београду потврдило је да када се беби говоре лепе речи и пушта лепа музика - водени кристали се формирају у најлепше пахуљице. С друге стране, када се говоре погрдне речи, псовке и пушта хеви-метал, кристали се формирају у муљ.

Др Мирјана Совиљ, директорка Института, рекла је да дете различито реагује када се иста песма пева на енглеском и на матерњем језику. После рођења беба препознаје песму.

Када је реч о близанцима,  др Александар Јуришић каже да су они посебно занимљиви, јер у пренаталном периоду имају комуникацију, љубе се, грле, преплићу се и играју неке своје игре.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. феб 2017, 08:05) - Милош Ј. Косовац [нерегистровани]

То знам из личне судбине.

То знам из личне судбине. Када је Албанац дошао пушком на њиви да убије мог стрица 06.07.1941. моја мајка је била у деветом месецу. У тежњи да изађем из мајчине утробе, да побегнем да се спасим, и данас док пишем на комјутреу, као што и писање руком, увек пишем следеће, а не слово које је прво на реду. Јер свачији рукоипис одражава психичко стање фиксирано из раног детињства.