Тикови су излечиви

Тикови су неритмички, брзи моторни покрети, чија се сврха не уочава. Најчешће се понављају у пределу главе и лица, али у најтежим случајевима могу захватити цело тело. Брине податак да велики број деце има гласовне тикове који се јављају самостално или у комбинацији са моторним тиковима.

Проф. др Миодраг Стошљевић, редовни професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду, сматра да тикове непрецизно називамо „невољним покретима" јер они нису потпуно изван контроле. Деца која имају тикове способна су да их обуздавају и сатима, али након тога долази до наглог погоршања, па они постају јачи и дуже трају.

Специфичан осећај приликом јављања тикова најбоље је упоредити са уједом комарца. Осећај након уједа можемо игнорисати извесно време, али након првог чешања он постаје још несношљивији, па смо приморани да наставимо са још интезивнијим чешањем на месту убода.

 Узроци тикова?

Узрок настајања тикова није познат у 80‒85% случајева и тада се они називају идиопатски тикови, мада се сматра да та врста тикова настаје као последица неравномерног сазревања одређених структура у мозгу, сматра наш саговорник, проф. др Миодраг Стошљевић.

У преосталом броју случајева настајање тикова се повезује са постојањем епилепсије, постимуним одговором на неке бактеријске инфекције, трауматским оштећењем мозга... Важно је истаћи и да настајање тикова није повезано са злоупотребом психоактивних супстанци, поствирусним енцефалитисом или неким обољењима мозга као што је Хантингтонова дрхтавица.

Последица тикова

На основу вишедеценијског рада, проф. др Стошљевић указује на чињеницу да последице тикова зависе од врсте тик поремећаја и пратећих патолошких стања. Према класификацији Америчког удружења психијатара, разликују се три облика ‒ Туретов поремећај, хронични и пролазни тик поремећај.

Последице тикова могу бити физичке ‒ у виду неуропатског бола у групи мишића који се грче (обично у врату и раменима), али и до стрес прелома костију у екстремно тешкој клиничкој слици.

Чешће су психолошке последице које настају у распону од благих емоционалних поремећаја као што су повученост и несигурност, па све до тежих стања као што су депресија, анксиозност и самоповређивање. Најчешће су последице у социјалном функционисању јер деца са тик поремећајима имају више проблема у школовању, укључивању у вршњачке групе и понашању у оквиру породице.

Добра вест је да се тикови значајно смањују у адолесценцији и раном одраслом добу, а да у зрелом одраслом добу постају минимални, тако да у навећем броју случајева не ометају лични и професионални живот.

Лечење тикова

Лечење пролазних моторних тикова у благим случајевима није потребно, док се у тежим случајевима могу применити технике релаксације, антистрес програми, аутогени тренинг и психотерапија, разградња емотивних проблема који су проузроковани тиковима ‒ закључује наш саговорник проф. др Стошљевић, лекар и главни дефектолог у Заводу за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију у Београду.

Лечење хроничног тик поремећаја подразумева: примењивање вежби за сазревање централног нервног система ‒ према проф. др Лазару Стошљевићу; употребу вежби против тикова ‒ према проф. др Цветку Брајевићу и неку од доступних техника релаксације у складу са едукацијом терапеута. Тек уколико не успе тај први степен третмана потребно је одредити терапију лековима. У сваком случају, наука нуди решење, третман и лечење тикова. 

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 01. апр 2022, 20:21) - Dusan [нерегистровани]

Tikovi

Pozdrav imam.tikove od svoje 4 Godine imam 20 god koje je resenje nema gde nisam bio.ali ne pomaze pio sam rivotril haloperidol nema.sta nisam.probao ne daju mi mir nemogu da radim prosto nemogu mirno zivim i da funkcionisem pomagajte.

(среда, 08. дец 2021, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

Ljubav

Ja mislim da je ljubav rešenje na takvim problemima. Ljubav i pažnja. Lepo društvo a i vežbanje pomaže.

(среда, 08. дец 2021, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Tik je dvostruka bolest..

Dva puta sa dvije varijante...
Matematika je prva zapocela istrazivanja.
Matematicari su izvrsili analizu..
Metodom varijacija .
Posto je to univerzalna matematicka metoda.
Zaustavili su dalja istrazivanja.
Psiholozi preuzimaju ovo krupnu stvar u svoje ruke.
Znam samo da su prije pedeset godina .
Citavu oblast prebacili u metodoloski prostor varalacija....

(уторак, 07. дец 2021, 21:44) - POMOC [нерегистровани]

TIK SA OCIMA

Dobio sam tacno juce novi tik sa ocima samo sa jednim okom stalno treperim trepcem a drugo je standarno ali zato stalno i trepcem zato sto osetim da me peku oci i ja moram da trepnem ali 8 godina sam za kompom

(петак, 11. сеп 2020, 01:51) - katica [нерегистровани]

pomoc

Sin mi se lijecio na psihijatrijskoj bolnici i kako je izasao iz bolnice nije pricao 2 mjeseca i ima neke cudne pokrete glave cudan pogled ociju nekad ruke namjesti u nekom posebnom obliku a sto se tice zvukova jedan dan kao da se naglas smije drugi put kao da kuka dali je to zbog th koju je dobijao u bolnici i dali ce to proci puno sam zabrinuta hvala vam

(петак, 13. дец 2019, 17:40) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc

Ja sam iz HR imam tikove i imam 11 god kako se to moze sprijeciti idu mi na zivce moze neka pomoc

(недеља, 17. нов 2019, 00:19) - Zabrinuta mama [нерегистровани]

Zmirka je

Dobar dan..moj djecak ima 10i po godina..evo vec 4mjeseca zmirka..posto sam procitala da ste i vi imali taj problem,mozete li mi reci koliko je to kod vas trajalo i sta ste sve radili da bi prestalo..hvala

(среда, 13. нов 2019, 20:10) - Joco [нерегистровани]

Tikovi

Deteto ima strasni tikovi na glava veke 2 god tievme rivotril gamibetal sega 7 meseci heleks nisto podobro molam sovet

(петак, 25. окт 2019, 14:58) - Mladen [нерегистровани]

Postovani

Godiste sam 1981 imam tikove od 2017 glava mi se trese nekad ruka I tijelo. Doktori su navodno ustanovili da she radio DDO-CNS-a. Pijem rivoltir al slabo pomaze. Molim Vas da li tu IMA lijeka ili neka bolja terapija? Mnogo Sam zabrinut molim Vas pomozite mi

(четвртак, 13. дец 2018, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc

Pa nadjite ovog doktora sto je objasnio ovo o tikovima. Prosto :)