Упознајте свог фармацеута

Да ли сте знали да је фармацеут најдоступнији здравствени радник код кога се не заказује и који вам је увек доступан? Често заборављамо да је фармацеут образован у високошколским установама на интегрисаним студијама исто као лекари и стоматолози чије услуге високо вреднујемо. Фармацеути су део система без кога је немогуће пружање услуга здравствене заштите и зато је неопходно њихово непрестано усавршавање. Добра прилика за то је учешће на пројектима ЕУ.

"Добар дан, изволите."
Са осмехом вас дочекује фармацеут у апотеци. Сваког тренутка можете добити савет о решавању здравствених проблема, о употреби лекова, о превентиви, о свему што је у вези са здрављем, негом и здравим стиловима живота.

Да ли сте знали да је фармацеут најдоступнији здравствени радник? Од свих здравствених радника најчешће посећујете, разговарате и добијате низ корисних савета управо од фармацеута, а одлазак у апотеку се не заказује.
.
Фармацеути су део здравственог система и основни ресурс без кога је немогуће пружање услуга здравствене заштите. У високошколским установама образују се на интегрисаним студијама исто као лекари и стоматолози.

Фармацеути прате и подстичу развој науке. Посвећени су здравственим потребама друштва и усмерени су ка пацијенту. Све то постижу сталним учењем и унапређењем својих способности.

Образовање здравствених радника потребно је стално унапређивати, а највећи ефекти постижу се удруживањем знања и разменом добрих пракси, као и изградњом капацитета у високом образовању.

И управо је то суштина трогодишњег пројекта „Јачање оквира за клиничку праксу у здравству у Србији" који финансира Европска комисија, а чији је носилац Универзитет у Београду. Координатор пројекта је проф. др Љиљана Тасић са Фармацеутског факултета у Београду.

Пројекат је окупио Универзитете у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу као и Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут" (Србија), Тринити Колеџ из Даблина (Ирска), Медицински универзитет у Софији (Бугарска), Универзитет Лисабон (Португалија) и Универзитет Печуј (Мађарска).

Пројекат је почео прошле јесени у Београду, настављен је састанцима у Крагујевцу и Софији, а 18. новембра заказана је радионица са темом „Актуелна пракса и изазови у интерпрофесионалном образовању здравствених радника" на Универзитету у Новом Саду.

број коментара 0 Пошаљи коментар