Вилин коњиц - рекордер у брзини

Иако се често користи као мотив у бајкама за децу, вилин коњиц осим грациозности и лепоте поседује још један дар - а то је брзина. Може да достигне брзину од око 30 па чак до 90 километара на час.

Ако мислите да уз мало јаче рефлексе можете лако ухватити вилиног коњица, преварили сте се. Муву у лету можете стићи, али коњица изнад воде - тешко.

Вилини коњици су грациозни, лепи и као такви, чест мотив у бајкама који је одувек будио пажњу најмлађих. Ипак, додатно их краси велика брзина али и фантастично видно поље.

На основу брзине, вилин коњиц спада у рекордере, не само међу инсекатима, већ и у читавом животињском царству. Током лета над водом углавном развија брзину од тридесетак километара на час.

Али, на краћим раздаљинама, овај лепотан може из места да крене брзином већом и од 90 километара на час.

Вилински коњици као карактеристику поседују велику, округлу главу која је скоро потпуно прекривена добро развијеним очима. Његове сложене очи састављене су од више од 30 000 простих очију. Омогућавају јасан вид током брзог лета, уз главу која је окретна за скоро 360 степени.

Ноге су посебно прилагођене за хватање плена у лету. Поред издуженог абдомена, препознатљиви су и по томе што имају два пара дугачких крила у дугиним бојама, различите величине, која су у мировању постављена хоризонтално.

Вилини коњици (Odonata) су ред филогенетски старих крилатих инсеката. Заједно са редом водених цветова (Ephemeroptera) и неколико изумрлих редова спадају у групу Paleoptera. 

У стадијуму ларве - чак пет година! 

Женка вилиног коњица полаже јаја у води или на обали, углавном на деловима плутајућих биљака. Током полагања јаја, женке неких врста, потпуно урањају у воду да би пронашле најбољу позицију.

Већину животног века вилин коњиц проведе у виду ларве испод воде док дише захваљујући шкргама.

У стадијуму ларве, вилин коњиц може живети чак пет година! Kод мањих врста, тај стадијум траје од два месеца до три године.

Kада је ларва зрела да се преобрати у одраслу јединку, током ноћи се пење уз биљку и излази на површину, када ларва пуца и одрасла јединка излази чекајући свитање.

Одрасле јединке већих врста коњица могу живети до четири месеца.

У свету је познато, према наводима стручњака, око 450 врста вилиних коњица који насељавају подручја око слатких вода. Углавном се хране другим инсектима. Омиљени су им комарци и муве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи