Лош сан појачава негативно дејство кортизола код деце

Истраживачи су открили да добар ноћни сан може ублажити утицај стреса на ниво кортизола код деце. Кортизол је кортикостероидни хормон који настаје у кори надбубрежне жлезде, утиче на метаболизам, кардиоваскуларни систем и имуносистем организма. Назива се и „хopмон стреса” јер учествује у одговору организма на стрес

Сан је важан за децу, посебно када су под стресом. Нова студија Центра за клиничко истраживање здравља Универзитета Конкордија и Центра „Перформ" (PERFORM Centre) показује да лош сан појачава негативна дејства стреса и штети здрављу младих. С друге стране, добар ноћни одмор може ублажити утицај стреса на ниво кортизола код деце.

Кортизол је кортикостероидни хормон који настаје у кори надбубрежне жлезде и утиче на метаболизам, кардиоваскуларни систем и имуносистем организма. Назива се и „хopмон стреса" јер учествује у одговору организма на стрес.

Док краткорочна изложеност кортизолу припрема тело за реакцију „бори се или бежи" (физичка реакција у ситуацијама које угрожавају добробит или живот појединца, током које кортизол повишава крвни притисак и ниво шећера у крви и припрема мишиће на одговор), дуготрајна изложеност дејству тог хормона може носити здравствене ризике, као што су срчане болести, повећање тежине и депресија.

Добар ноћни сан

Шта то значи добро се наспавати? Аутори наведене студије објашњавају да „научници који проучавају сан праве разлику између трајања сна (колико дуго неко проведе спавајући) и квалитета сна ‒ колико добро неко спава. Проспавана ноћ без буђења, релаксираност након окрепљујућег одмора и одсуство проблема са спавањем, као што су ноћне море, апнеја и хркање, примери су квалитетнијег сна."

Испитивање сна код деце

Студија је објављена у часопису о психонеуроендокринологији („Psychoneuroendocrinology"), а обухватила је 220 испитаника, узраста од осам до осамнаест година. Деца су истраживачима давала узорке пљувачке из којих је одређиван ниво кортизола, а такође су, кроз разговор са родитељима, одговарала на питања о стресу, навикама које су повезане са спавањем и о времену када одлазе на починак. Истраживачи су открили да сан лошег квалитета појачава негативне ефекте стреса на ниво кортизола код деце.

Савети за родитеље

Какав би закључак родитељи могли да извуку из наведеног истраживања? Квалитетнији сан у комбинацији са другим здравим животним навикама може смањити негативно дејство стреса на ниво кортизола код деце. Препоручује се да млади спавају од осам до девет сати сваке ноћи, посебно током школске године, када су због обавеза подложнији стресу.

„Међутим, још је важније да раније пођу на спавање, да редовно лежу, и устају у исто време, да избегавају дремање у току дана и да не практикују коришћење електронских уређаја пред спавање. Такође је значајно да родитељи од најранијег доба уче децу колико су важне редовне и здраве навике спавања", тврде аутори истраживања. Здрава основа може помоћи деци да доносе боље одлуке када са годинама све самосталније буду одређивала своју рутину спавања.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи